Stanset over 80.000 besøk på falske nettsider på én måned

internett linker

Falske nettsider er blitt noe vi alle må forholde oss til. De vokser i omfang og er ofte profesjonelt utformet. Da er det lett å bli lurt. Bare den siste måneden stanset Telenors Nettvern over 80.000 besøk på falske nettsider, slik at du kan surfe litt tryggere på nett.

– Falske nettsider er ikke noe nytt, men vi ser at omfanget øker stadig. Derfor har vi utviklet Nettvern for å gjøre den digitale hverdagen litt tryggere. Dersom du er på vei inn til en falsk nettside, får du en varselsmelding på skjermen – slik at du unngår for eksempel svindel eller unødvendig skade på mobilen eller datamaskinen, sier Ric Brown, mobildirektør i Telenor Norge.

Hver måned stanser Nettvern mellom 100.000 og 300.000 besøk på falske nettsider. Siden april 2019 har tjenesten stanset nærmere 2,4 millioner sidevisninger. Gjennom 2019 gikk antall sperrede sidehenvisninger imidlertid ned. Likevel har over 80.000 sidevisninger blitt stanset den siste måneden. Ifølge mobildirektøren tyder statistikken på at befolkningen er mer bevisst enn tidligere.

– Vi ser at befolkningen over tid blir stadig mer på vakt, og mange har en sunn skepsis til nettsider de eksponeres for. Derfor ser vi en nedgang i antall sperrede sidevisninger. De siste fire månedene har tallene vært relativt stabile, men vi stanset likevel over 80.000 sidevisninger forrige måned alene. Denne typen svindel varierer fra uke til uke, så det er naturlig med en viss variasjon i antall varsler, sier Brown.

Nettvern er et filter som ligger i selve Telenor-nettet. Hvis du er mobilkunde hos Telenor, uavhengig om du har abonnement hos Telenor eller Talkmore, er Nettvern aktivert. De aller fleste bredbåndskundene er også beskyttet, men for dem forutsetter tjenesten at du har trådløs ruter levert av Telenor.

– Surfer du på et Telenor-nett, stopper filteret Nettvern deg hvis du i ferd med å gå inn på en side som inneholder virus, svindelforsøk, skadelig programvare eller lignende. Vi oppdaterer filteret fortløpende og har utviklet tjenesten for å hjelpe våre kunder å være tryggere på nett. Vi tilbyr Nettvern helt gratis for våre kunder, sier Brown.

Siden det stadig dukker opp nye falske nettsider, er det ikke mulig å blokkere alle falske nettsider – men filteret oppdateres fortløpende. 

– Nettvern sperrer kun sider vi med sikkerhet vet er ren svindel. Da enten i form av at de prøver å lure kunden for personlig informasjon eller penger. Nettvern overvåker ikke bruken til kundene og det er ikke en form for sensur. Dersom du får opp et varsel og vil likevel inn på nettsiden, kan funksjonen enkelt slås av i nettleseren eller i Mitt Telenor-appen. For bredbåndskunder, kan tjenesten slås av på innstillingene til ruteren din, sier Brown.

Ifølge Virke finnes det fire til fem ganger så mange falske nettbutikker som ekte. På Forbrukerombudets nettside, er det listet opp mer en 150 nettbutikker som er kategorisert som useriøse aktører. Eksempelvis finnes det mengder av falske nettsider som promoterer avslag på både sko og merkeklær til urealistiske priser. Andre eksempler kan være en falsk konkurranseside eller et postselskap som krever «de siste 60,-» for at du skal motta pakken du har bestilt. Trusselen er med andre ord svært reell. 

– Når nettbutikkene frister med gode tilbud på akkurat det du ønsker deg, er det fristende å slå til. Hvis du oppdager en konkurranse på nett som virker for god til å være sann, så er den mest sannsynlig det. Det er derfor lurt å ta noen forholdsregler før du gir fra deg sensitiv kortinformasjon, sier Hanne Tangen Nilsen, sikkerhetsdirektør i Telenor Norge.

Hun legger til:

– Kjenner du ikke til nettbutikken eller nettsiden fra før, og ikke er helt sikkert på om den er seriøs, bør du alltid være kritisk til før du handler.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.