Snart vil kjøper forvente å se boligens servicehefte

boligmappa

Nye regler gjør at det kan bli vanskeligere å selge boligen for de som ikke har papirene i orden. Forbrukerrådet mener dagens «solgt-som-den-er»-regel legger til rette for «sminking» av boligen. – Snart vil servicehefte for boligen bli like viktig som servicehefte er for biler i dag, spår Boligmappa.

Direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, håper Stortinget vedtar de foreslåtte endringene i avhendingsloven. Endringene innebærer blant annet at selger må gi uttømmende informasjon om boligen. Blyverket tror strengere krav til dokumentasjon av boligens tilstand vil føre til færre konflikter mellom kjøper og selger.

– En stor utfordring i dag er at selger ikke har tilstrekkelig insentiver til å innhente en fullstendig tilstandsrapport, fordi boligen kan selges «som den er». Det gjør at feil og mangler ofte oppdages etter kjøpet, noe som skaper konflikter. En lovendring vil motivere selger til å legge fram god dokumentasjon om boligens tilstand istedenfor å sminke objektet for å få en høyere salgspris, sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket.Dokumentasjon blir viktigere
Blyverket understreker at det også er viktig at det lages en forskrift som regulerer både krav til tilstandsrapportene og takstmennene.


– En slik regulering er nødvendig for at forslaget skal bli vellykket. Da vil forbrukerne kunne forvente bedre og mer nøyaktig informasjon om boligen de vurderer. Det gjør at det blir viktigere å dokumentere boligens kvalitet og standard. Her vil boligens digitale servicehefte, Boligmappa, være et nyttig verktøy, sier Blyverket.


Boligens servicehefte
Hvis selgere, eiendomsmeglere og takstmenn lagrer sin dokumentasjon i Boligmappa, vil alle få informasjon om boligens historikk. Siden Boligmappa følger gårds- og bruksnummer vil kjøpere kunne sjekke hvilke opplysninger som er gitt ved tidligere salg.

– God dokumentasjon er viktig for en trygg og transparent bolighandel. Det vil på sikt tjene både kjøpere og selgere i boligmarkedet. Takstmennene og meglere vil også kunne gå tilbake og se på boligens «servicehistorikk», og få et bedre grunnlag for å vurdere boligen, sier daglig leder i Boligmappa, Erling Olaussen.Begrenser svart arbeid
Vigeland tror også at en lovendring vil bidra til å redusere bruken av svart arbeidskraft.


– Man må bruke seriøse fagfolk for å få god dokumentasjon. De som har papirene i orden får mer igjen for det når de skal selge boligen, sier Olaussen.Han trekker paralleller til bruktbilsalg.


– Det er lettere å selge en bruktbil som har god dokumentasjon i serviceheftet. Tilsvarende tenker vi at det er med brukte boliger. Dess mer dokumentasjon du har tilgjengelig, dess større er sannsynligheten for at du får den prisen du forventer for boligen din, sier Olaussen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.