Slik oppnår du alle skattefordeler for 2019 før det er for sent

forbrukslån

Sparing i BSU og IPS er lukrative ordninger, men for å få fullt utbytte av skattefordelene må innbetaling skje før nyttår. Og hvordan du sparer mest, får du vite her:

– Fristen for å få skattefradrag for innbetaling på BSU- eller IPS-konto er henholdsvis 31. og 29. desember. Skal man få utbytte av ordningen må man betale inn penger på én eller begge disse kontoene så fort som mulig, sier spareøkonom i Sbanken Magnus Selven. 

Å betale flere titalls tusen inn på en sparekonto i året kan for mange virke uoverkommelig. Selven i Sbanken mener likevel at mange kan spare mer enn de gjør i dag gjennom enkle grep:  

–  Det er viktig å ha et langsiktig perspektiv på sparing. De færreste kan plassere store beløp inn på en sparekonto uten at det går på bekostning av noe annet. Men verdt å huske er at selv mindre beløp fort bygger seg opp i størrelse over tid. For eksempel er det slik at om man oppretter en spareavtale og setter av rett i overkant av 2000 kroner hver måned, når man BSU-grensen i løpet av året og får tilbake hele 5000 kroner i skattefradrag.

Mange unge drømmer om å eie egen bolig, men skjerpede krav til blant annet egenkapital gjør det stadig vanskeligere for førstegangskjøpere å komme inn på boligmarkedet. Likevel viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at stadig færre unge sparer i BSU:

–  Kravene for boliglån er skjerpet de siste årene og mange unge sliter med å komme inn på boligmarkedet. Et bevisst forhold til BSU-sparing og faste sparetrekk hver måned, vil kunne gjøre drømmen om å eie egen bolig virkelig for flere. Likevel er det jo også verdt å påpeke at om man har god nok økonomi til å faktisk ikke måtte «sette hull på» en BSU-konto med høye renter og skattefradrag ved kjøp av bolig, er det selvsagt fornuftig å unngå dette for å oppnå alle fordelene med denne fantastiske ordningen så lenge man kan, sier Selven.

Det er mange fordeler med individuell pensjonssparing (IPS). De to største fordelene er at man får utsatt skatt på beløpet man sparer, og at man ikke betaler formueskatt på IPS-pengene. Selven mener likevel du skal tenke deg om før du setter av penger i IPS.

– IPS er i bunn og grunn en veldig god spareform. Om man skal sette sparepengene inn på en IPS-konto er likevel avhengig av hvilken livssituasjon man er i, for oppsparte midler i IPS kan ikke tas ut når som helst. Derfor bør man være sikker på at IPS-pengene er penger som kan settes vekk helt til man faktisk når pensjonistalder. Er pengene forbeholdt det, vil den utsatte skatten på IPS-pengene være nesten som å inneha et rentefritt lån. Sparer du langsiktig i IPS, kan du på lang sikt se frem til en mer behagelig økonomisk alderdom enn du ellers ville hatt, avslutter Selven.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.