Ny undersøkelse: Mange av oss vil til utlandet i sommer

reiser

Virkes nyeste undersøkelse Reisepuls viser at nesten åtte av ti (79 prosent) planlegger å ha sommerferie i 2022. Hele 49 % av disse sier de sannsynligvis tilbringer ferien i utlandet.

Til sammenligning: I en tilsvarende undersøkelse våren 2021 svarte kun 10 prosent av de som skulle ha sommerferie i fjor at de ville tilbringe den i utlandet. 

Formålet med sommerferien 2022 er å være sammen med familien (73 prosent) i tillegg til rekreasjon, sol og bading (46 prosent). Mange ønsker også å oppleve nye steder (31 prosent). 

– Etter to år med strenge restriksjoner, er vi klare for å oppleve utlandet igjen. Samtidig har mange fått øynene opp for Norge som reisemål. Det er et sterkt sug etter kvalitetstid med familien og flotte opplevelser, sier Audun Pettersen, bransjedirektør for reiseliv i Virke.

Les også:  Ny undersøkelse: Mange planlegger ta med hunden på sommerferie i år

Av de som skal til utlandet i sommerferien, er Spania (26 prosent), Danmark (26 prosent) og Sverige (24 prosent) de mest populære destinasjonene. 

– Vi trekker tilbake til kjente reisemål som Spania, Danmark og Sverige. Dette er reisemål som er kjente for nordmenn og som mange har lengtet etter å dra tilbake til, sier Pettersen.

Pandemien har ført til at mange nordmenn har reist mye i Norge, hvor de har opplevd nye steder og ikke minst hatt nye opplevelser. Mange som planlegger sommerferie ønsker å tilbringe den i Norge. 

De mest populære reisemålene her hjemme er Vestland (27 prosent), Viken (25 prosent) og Oslo (21 prosent). 

Undersøkelsen viser at blant de som planlegger sommerferie, oppgir 38 prosent at de vil være på hytta, mens 37 prosent skal være hos venner eller familie i Norge. Totalt 31 prosent sier de sannsynligvis vil tilbringe ferien på hotell, campingplass, hyttegrend eller på privat utleie i Norge. 

Les også:  En av de største trendgrønnsakene er kål!

Det er tydelig at sikkerhetssituasjonen i Europa påvirker nordmenns reisevalg i år.

Det er flest som mener at politisk stabilitet og trygghet på destinasjonen (35 prosent) i svært stor grad vil være styrende for valg av reiseprodukt og destinasjon i 2022. Mange sier det samme om anbefalinger fra norske myndigheter om hvor man kan reise (32 prosent)

– Det er viktig at man setter seg inn i Utenriksdepartementets reiseråd og sjekker at man har gyldig pass eller nasjonalt ID-kort, sier Pettersen.

Les også:  Tinder lanserer «Min første Pride»-merke for skeive medlemmer

Totalt svarer kun 19 prosent at reiseaktiviteten i ferien deres i 2022 i stor grad vil påvirkes av koronasituasjonen. Til sammenligning svarte 69 prosent det samme i undersøkelsen i desember 2021 – altså en endring på 50 prosentpoeng.

Det er flere forhold ved koronapandemien som påvirker sannsynligheten for å bestille reise til utlandet. Gode avbestillingsmuligheter (63 prosent), at man selv har tatt vaksine (61 prosent) og lav smitte i destinasjonslandet (58 prosent) er de forhold som flest mener øker sannsynligheten for å bestille reise til utlandet i 2022.  

Samtidig er det andre elementer med koronaepidemien som påvirker hvor folk drar. Karantene i destinasjonslandet (67 prosent) og munnbindpåbud (42 prosent) er det flest mener reduserer sannsynligheten for å bestille utenlandstur.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.