Ny serie om Kim-diktatorene viser hittil upublisert materiale

National Geographic

«Inside North Korea’s Dynasty» er en unik fortelling om et diktatur gjennom tre generasjoner. Premiere på National Geographic søndag 18. november kl. 22.00.

Forholdet mellom Nord-Korea og resten av verden er nesten konstant i nyhetsbildet, og nå lanserer National Geographic en ny dokumentarserie i fire deler om Kim-familien og grepet de har hatt om den østasiatiske staten gjennom tre generasjoner.

Utgangspunktet til National Geographic var at de ønsket den definitive dokumentaren om Kim-dynastiet, ulikt noe annet som tidligere er produsert.

– Vi har jobbet dag og natt med dette prosjektet i et år, har sett i arkiver som ikke har vært åpnet på tiår og intervjuet nesten 50 mennesker med unik kunnskap, sier David Glover fra 72 Films, som har produsert dokumentaren for National Geographic.

Mørk og surrealistisk
Ved hjelp av hemmelige lydopptak, intervjuer og arkivklipp – flere av dem tidligere upublisert i dokumentarsammenheng – forteller serien om den komplekse familiedynamikken som ligger bak et av verdens verste diktaturer.

Mange kjenner til Nord-Koreas nåværende leder Kim Jong-un, men tesen i serien er at man må gå lenger tilbake i tid for å forstå landet og regimet. Dokumentaren starter i 1948, da staten ble etablert og den tidligere geriljakrigeren Kim Il-sung ble deres første leder.

Historien som følger er ofte mørk og tragisk, og tidvis surrealistisk.

– Dette er tre ledere som har utøvd makten sin på svært ulike måter. Resultatet er en serie som gir unik innsikt i Nord-Korea, sier Glover.

Unike kilder
Historiske øyeblikk i historien om Nord-Korea blir fortalt av en rekke førstehåndskilder – blant dem Shin Jyeung-Kyun, sønnen til de sørkoreanske filmskaperne som ble kidnappet av Kim Jong-il da han ønsket å etablere en filmindustri i landet.

Dennis Rodman forteller også om sitt uvanlige vennskap med Nord-Koreas nåværende leder, mens både etterretningsoffiserer og tidligere militære bidrar med sine historier om viktige hendelser som formet Nord-Korea og vårt forhold til verdens mest militariserte land.

«Inside North Korea» har fire deler, og de to første episodene vises på National Geographic søndag 18. november kl. 22.00.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.