Ny filmtriller om verdens dypeste hull spilles inn i Russland

nornickel

Filmen har utgangspunk i en legende hentet fra en vits i en finsk avis. Det er allerede flere år siden ryktene om russere som gravde helt til helvete begynte å strømme ut på internett.

Historien forteller at borerne på Kola-halvøya slapp ut noe uidentifisert fra underverdenen, mens forskerne spilte inn lydene fra syndere som skrek. Det er vanskelig å forestille seg en bedre idé for en skrekk- eller thrillerfilm, som har vitenskapelig bakgrunn og har vært et populært tema i mange land i mange år.

Som et resultat er flere av scenene nettopp ferdige i Murmansk-regionen i Russland, der Kola Superdeep Borehole ligger. Filminnspillingene skjedde nesten 200 meter under bakken med hjelp av en gammel SUV og elektriske kabler strukket langs gruven. Normalt brukes denne plasseringen til North Kola MMC (et datterselskap av Nornickel) for opplæring av ansatte, men nå ble det utgangspunktet for en mystisk film.

I følge manuset drar et team av forskere til underverdenen i en heis, deres oppgave er å finne ut hva borerne i det dypeste borehullet på planeten møtte og om konsekvensene av et vitenskapelig eksperiment er farlige for menneskeheten.

Alle andre detaljer omkring filmen holdes hemmeligt, og man kan bare gjette hvordan handlingen i filmen utvikler seg. Siden det meste av filmen omhandler en epidemiolog spilt av Milena Radulovic, er det mulig å anta at hovedtrusselen mot verden kan være en slags virus. Med tanke på at skuespillerne er kledd i Sovjet-kostymer, bør faren fra jordens dyp elimineres mot slutten av filmen.

I følge David Guberman spesialiserte lederen for Kola Geological Exploration Expedition seg i ekstrem-dyp boring. Legenden som inspirerte manusforfatterne ble født på slutten av 80-tallet. En finsk avis bestemte seg for å overraske publikum på 1. april og publiserte materiale om stønn og skrik fra undergrunnen, spilt inn av sovjetiske forskere i umiddelbar nærhet til den finske grensen. Denne vitsen ble viral på nettet rundt hele verden. All innsats for å avkrefte vitsen var forgjeves, selv etter flere år.

Sporene etter legenden kan fremdeles finnes på internett i dag. Det er imidlertid greit å merke seg at bildene for dette Kola-hullet vanligvis er tatt fra bildene av diamantgroper. Tatt i betraktning at diameteren på Superdeep Borehole ikke er bredere enn 1 meter på overflaten, valgte filmskaperne Nornickel-gruven i byen Zapolyarny som ligger ved bredden av Polhavet.

Det harde arbeidet for dette filmprosjektet pågår akkurat nå. Hvor vellykket utfallet kommer til å bli, vil publikum bestemme seg for senere i år. Det er gode sjanser for at interessen for Kola-hullet kan økes betydelig med nye turister som tiltrekkes Murmansk-regionen.

Den nylige avgjørelsen fra Nornickel om å legge ned et gammelt og miljøfarlig smelteverk i området motiverte lokale myndigheter og bedrifter til å endre synspunkter på turisme nær den finsk-norsk-russiske grensen. Som et resultat blir en ny turismeklynge opprettet på disse landenes grenser med sitt sentrum i landsbyen Liinakhamari.

Generelt endrer Murmansk-regionen gradvis og jevnt utviklingsfokuset fra metallurgisk til turisme. Eksempler på mulige turistattraksjoner inkluderer naturparker og et naturreservat, det nordligste klosteret i Russland, Boris og Gleb-kirken (den russiske enklaven ved den norske grenseelven), industrifasiliteter og selvsagt verdens dypeste hull, Kola-hullet, Kola Superdeep Borehole.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.