Kjører du off-piste må du tenke på snøskredfaren

vinter fjell

Velger man å kjøre utenfor preparerte skiløyper er det en risiko for å bli tatt av snøskred. NVE oppfordrer derfor alle som velger å kjøre utenfor preparerte løyper om å sjekke skredfaren og skredterrenget i Varsom-appen.

– Det kan være fristende å kjøre utenfor de preparerte løypene når du er i et alpinanlegg. Velger man å gjøre det, er det viktig å være klar over at man kan utsette seg selv for snøskredfare, sier snøskredvarsler Emma Julseth Barfod.  

Camilla Sylling Clausen, Generalsekretær i Norske alpinanlegg og fjelldestinasjoner, understreker faren ved å kjøre utenfor merkede løyper. 

– Vi vet at mange av våre skigjester også liker å ferdes utenfor merkede, sikrede og preparerte løyper,så kalt off-piste. Alpinbransjen har derfor et moralsk ansvar for å bidra til å informere gjestene om hvilke farer det innebærer, dadet kan virke som om gjestene har et inntrykk av at det er tryggere når man er i nærheten av et alpinanlegg. Dette stemmer ikke. Skikjøring utenfor preparerte løyperinnebærer risiko, og vi ønsker nå, sammen med Varsoms snøskredvarsling, å hjelpe våre gjester å minimere risikoen knyttet til ferdsel i skredterreng, sier Sylling Clausen.  

All kjøring utenfor preparerte skiløyperskjer på eget ansvar. Det er derfor viktig å tenke sikkerhet, på samme måte som når man går på topptur, og følge disse fire rådene: 

1. Sjekk snøskredfare og skredterreng i Varsom-appen. Sett deg inn i dagens skredproblem og unngå områder hvor skredproblemet er til stede. Skred kan løsne i terreng som er 30 grader og brattere. Faren for skred er ofte størst i skoggrensa.

2. Kjør alltid med skredsøker, spade og søkestang. Det er viktig å trene på å bruke utstyret, så redningen går raskt hvis du eller turkameraten din blir tatt av snøskred. Vi anbefaler også å ha med førstehjelpsutstyr, et ekstra varmt plagg og feller i sekken. Med feller kan du raskere nå frem til den skredtatte. Tiden er spesielt kritisk når man er begravd under snøskred. Ballongsekk kan hindre deg i å bli begravd.

3. Kjør flere sammen. En og en ned bratte heng. Hvis du blir begravd i snøskred er du avhengig av at noen finner deg raskt, helst innen 15 minutter, for at du skal kunne overleve. Når dere kjører ned bratte heng, hvor det er fare for at skred kan løsne, må dere derfor kun kjøre én og én, slik at ikke begge risikerer å bli begravd. Husk også å stoppe kun på trygge og oversiktlige steder. 

4. Vurder terrenget rundt deg. Er du i en terrengfelle? Terrengfeller er for eksempel en bekkedal, klipper, skog og lignende som fort vil forverre konsekvensene ved et eventuelt skred. Spør deg derfor: Hva skjer dersom det løsner et skred her?  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.