NM-gull til Lotte Miller og Jørgen Gundersen i triatlon

triatlon kristiansand

NM elite på normaldistanse, med 1,5 km svømming, 40 km sykling og 10 km løp, ble gjennomført i Kristiansand i går. Kristiansand Triatlonklubb sto som i fjor bak arrangementet med start på Bystranda og mål i Tresse.

Storfavoritten i kvinnefeltet, Lotte Miller fra Bryne Triatlonklubb, gjorde akkurat som forventet, og ledet fra første armtak på svøm til mål. Hun kom i mål 14 minutter foran neste utøver.

Fulgte tett
Stine Dale og Hanna Grieg Sæthre, begge fra Åsane CK, fulgte tettest på Miller ut av vannet. Dale var rask i skiftesonen, men valgte å vente på klubbvenninnen i begynnelsen av syklingen i stedet for å forsøke å kjøre fra. Dale og Sæthre kjenner hverandre godt, og som så ofte tidligere jobbet de godt sammen på syklingen. Inn mot skifte til løp hadde Sæthre tekniske problemer med sykkelen, og tapte derfor et halvminutt til venninnen. Hun hadde likevel 3,5 minutters å gå på til neste kvinne, Kari Lingsom fra Røa IL. Spørsmålet var likevel om det var nok.

Dale og Sæthre er fortsatt juniorer, henholdsvis 20 og 18 år – med lite erfaring på distansen. Lingsom (38) er langt mer erfaren, med mange gode løp på alle distanser innenfor triatlon. Andre favoritter, Solveig Natvig Løvseth fra Trondheim Triatlonklubb og Charlotte Kunz fra Royal Sportsklubb stilte ikke til start grunnet sykdom.

Sterk løping fra unge Hanna Grieg Sæthre
Sæthre løp tøft og trøblet ikke med å holde distansen alderen til tross. Hun tok innpå Dale og lå kun 15 sekunder bak med en runde igjen. Lingsom hadde ikke klart å ta vesentlig innpå bakfra.

På siste runde viste Dale at hun hadde mer å gi og gled i fra. Dermed ble plasseringene uendret på løpingen. Lotte Miller vant, foran Stine Dale og Hanna Grieg Sæthre.

Antatt tettere på herresiden
Mens Lotte Miller er eneste jente på elitelandslaget, var det flere landslagsutøvere påmeldt til start i elite herreklassen. Vetle Bergsvik Thorn fra Åsane CK ble jr-europamester forrige helg og ble regnet som den største utfordreren til fjorårsvinneren Jørgen Gundersen fra Ullensaker CK.

Haugesunds Endre Espedal, som også er på landslaget, har tidligere vist at han må regnes med i NM, men har ikke hatt samme form i år som i fjor. Kristian Rød fra Sola Temp og Andreas Mathingsdal Pedersen fra arrangørklubben er også sterke utøvere som kan menge seg blant landslagsutøvere.

Jørgen Gundersen klinket til fra start
Gundersen er triatlon-Norges desidert beste svømmer. Det var derfor ingen overraskelse at han ledet allerede ved første australske vending (runding på stranda før ny runde på svøm). Det var likevel overraskende å se hvor mye forsprang han hadde klart å opparbeide seg da han var ferdig med svømmingen. Ut på sykkel ledet han med over ett minutt til Thorn og to minutter til Mathingsdal Pedersen og Espedal. Det var tydelig at Gundersen hadde bestemt seg for å sprenge feltet mest mulig før løpingen, hans svakeste øvelse normalt.

Med så store tidsforskjeller betyr det at alle må jobbe helt på egenhånd, uten drahjelp og hvile bak andre utøvere på syklingen, som de har lov til i en slik draft-legal konkurranse.

Endre Espedal med solid sykling
Både Thorn og Espedal tok innpå Gundersen på de første rundene på syklingen. Espedal nærmet seg også Thorn, og med 7 av 8 runder kjørt ble Thorn innhentet. Han hadde kjørt tøft for å nærme seg Gundersen, og så sliten ut. Han klarte likevel å lime seg på bakhjulet til Espedal inn til T2. De to lå under minuttet bak Gundersen ut på løp.

Bakenfor hadde Rød tatt igjen Mathingsdal Pedersen. Inn i skiftesonen var de fem og et halvt minutt bak Gundersen.

Sterk løping av Gundersen
Uten drahjelp på syklingen, og med sterk vind og varmt vær var dette en tøff konkurranse. Alle utøverne så preget ut. Thorn, normalt blant de sterkere løperne i feltet, hadde tydeligvis problemer og kunne ikke følge Espedal. Til slutt måtte han stoppe med magetrøbbel og brøyt konkurransen. Gundersen løp sterkt og kunne til slutt kontrollere inn til mål. Han gjennomførte løpingen på 35 minutter.

Rød dro fra Mathingsdal Pedersen og kom inn til en tredjeplass. I dag blir det NM for agegroup på samme distanse.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.