Kun fire pelsfarmer igjen i Norge!

Dyrevernalliansen

De siste par årene har stadig flere pelsfarmer i Norge lagt ned driften. Nå er det kun fire pelsfarmer igjen i Norge.

Pelsdyroppdrett skal avvikles i Norge. Fristen er satt til 1. februar 2025, men mange oppdrettere velger å avvikle før tiden. Høsten 2020 var det 88 pelsfarmer i Norge, to år etter er det kun er 4 farmer igjen, det er en nedgang på 95 prosent på to år. Dette viser tall fra Landbruksdirektoratet som Dyrevernalliansen har fått tilgang til.

Les også:  Ny KPMG-rapport: Unødig kompliserte regler for akvakulturnæringen

– Dette går rette veien. Snart er det ingen pelsfarmer igjen i Norge. Vi er glade for at de fleste pelsdyroppdretterne har valgt å avvikle tidlig. For hver farm som legger ned spares tusenvis av dyreskjebner fra et liv i bur, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

Årsakene til de tidlige avviklingene er knyttet til pandemien, priser på pelsdyrfôr som har økt kraftig de siste to årene, og et ønske om å bruke omstillingsmidlene til å starte opp med annen drift. I tillegg har markedet for pelsprodukter vært dårlig i flere år nå, og pelsindustrien har hatt stor nedgang på verdensbasis.

Les også:  Strengere klimakrav til alle som skal ha oppdrag for Statens vegvesen

I EU har over halvparten av medlemmene vedtatt forbud mot pelsdyroppdrett. Ti av landene støtter også et initiativ fra Nederland og Østerrike om å vedta et forbud på EU-nivå.

Det er bare noen få land igjen som fortsatt tviholder på sin pelsindustri, men disse landene har store produksjoner. Det anslås at 90 prosent av pelsen som produseres i verden stammer fra oppdrett. Om lag 44 millioner dyr blir fortsatt drettet opp i bur og drept for sin pels hvert eneste år. Kina er den klart største av disse, men vi finner også millioner av pelsdyr på oppdrettsfarmer i land som Russland, Litauen og Finland. Denne pelsen selges til land som Norge.

Les også:  Ny KPMG-rapport: Unødig kompliserte regler for akvakulturnæringen

– Pelsdyroppdrett er dyremishandling, uavhengig av hvor dette foregår. Derfor kjemper Dyrevernalliansen for et forbud mot import av pels fra oppdrett, sier Kleveland.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.