Ja, vi spiser det gule på skolebrødet til slutt

Opplysningskontoret for brød og korn

Når vi førstkommende fredag feirer skoleferien med et skolebrød, vil de fleste av oss spare det gule i midten til slutt.

Den siste fredagen før skoleferien feires skolebrødets dag over hele landet. Bakverket er det mest populære norske bakerier har å by på – med et salg på over 8000 tonn i året.

Og hvordan vi spiser dem? Jo, vi spiser det gule til slutt. I hvertfall om vi skal tro den uhøytidelige undersøkelsen Opplysningskontoret for brød og korn i fjor gjennomførte på sin Facebook-side. Av de over 2500 som avla sin stemme, var det 90% som innrømte at de sparer eggekremen i midten til slutt.

Les også:  Få et billligere VPN: 7 tips

– Overraskende nok var det også noen som kommenterte at de ikke spiser det gule på skolebrødet i det hele tatt, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Skolebrød dukket trolig opp på 1950-tallet i Norge, og har med tiden blitt en av folkets favoritter. Skolebrød er en av de mest spiste hvetebollene, kanskje spesielt populær hos skoleelever. Også i utlandet faller skolebrødet i smak. Både i Disneyland og på et bakeri i New York kan man få kjøpt norske skoleboller.

Les også:  Få et billligere VPN: 7 tips

Det er Opplysningskontoret for brød og korn som har etablert Skolebrødets dag den siste fredagen før sommerferien. I år markeres dagen fredag 21. juni.

Bakerier og butikker over hele landet bruker denne dagen til å markere det kjente og kjære bakverket.

– Selv om vi skal spise sunt og riktig er det lov å kose seg også, sier Torunn Nordbø.

Det finnes noen regler for hva et skolebrød er; søte hveteboller med eggekrem med eller uten vaniljesmak toppet med melisglasur og kokos. Men det finnes også flere lokale varianter, gjerne med egne navn. 

Les også:  Få et billligere VPN: 7 tips

Skolebrødet finnes også under navnene skolebolle, purke, 12-øres, ola-bolle, pai eller skillings.

– De som ønsker å bake selv kan finne oppskrifter på både klassiske, sunne, veganske og farkerike på brodogkorn.no, forteller Torunn Nordbø.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.