Ikke beskjær når det regner

hagestell

Skal du beskjære trær og busker om høsten, må du gjøre det når det er tørt i været. Sjekk gjerne værmeldingen før du tar med deg greinsaksen ut i hagen. Beskjæring gir plantene sår som skal gro, og da er tørt vær det beste.

– Fordi været ofte er mer stabilt om våren, med mindre regn og fuktighet, anbefaler vi ofte at man beskjærer da. Men hvis man har fine høstdager, med sol og klart vær, er det ingen ting i veien for å gjøre en del av jobben før vinteren kommer, sier gartner Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Spesielt større trær og hardføre busker kan beskjæres tidlig om høsten dersom været er bra, mens andre sarte vekster bør få vente til våren. Sårbare vekster, som roser, bør man alltid skjære tidlig på året, etter at faren for frost er over, eller om de er vårblomstrende, etter at vårens blomstring er over.

– Faren ved å trimme trær og busker i dårlig vær er risikoen for soppangrep. Sopp trives som kjent i fuktig klima, og de åpne kuttene på vekstene er mer utsatt. Sårene vil gro dårligere, og vekstene blir mindre motstandsdyktige mot sykdom og kulde, sier Ladstein.

Ifølge Kirsti Skogholm i Biltema er det ikke bare tidspunktet som er viktig når man skal beskjære. Redskapene er også avgjørende for et vellykket resultat.

– Finner man fram en gammel sag fra garasjen, som er sløv og rusten, vil det gi flisete og ujevne kutt. Med en skarp og fin sag får man rene og glatte kutt som gror bedre, sier hun.

Velg gjerne en sag som skjærer i draretning, da er det enklere å sage uten å skade treet, og den er lettere å jobbe med.

– I tillegg trenger man en større greinsaks med lange armer, og en hagesaks til mindre vekster, sier Skogholm.

Mange er redd for å gjøre noe feil når de skal beskjære et tre, men ifølge Skogholm er det som regel enklere enn man tror.

– Hvis man ikke har erfaring med beskjæring fra før, kan det være lurt å få veiledning av noen som kan det. Det viktigste er at man klipper de riktige greinene, det vil si de greinene som er skadet, er døde eller vokser i feil retning, sier hun.

Ved trebeskjæring bør greinene kuttes litt ut fra selve stammen slik at greinhalsene ikke blir skadet, men heller ikke så langt ut at det blir stående igjen avsagde ”stubber” fra stammen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.