Hva vil det si for kontoen hvis boligrenten dobler seg de neste årene?

Det er ingen hemmelighet at boligrenten har steget i løpet av den siste tiden. Og selv om det kanskje ikke har hatt for mye av en innvirkning på bankkontoen din enda, kan det bli atskillig mer skralt. Norges Bank har nemlig spådd en dobling i boliglånsrenten i løpet av de neste par årene, “fra litt over 2 prosent i første kvartal i år til en topp på rundt 4,3 i første halvår 2024.”

Her er et kort blikk på hva det kan bety for din privatøkonomi.

Hvordan boliglånsrenten påvirker månedlige innbetalinger

Hvis du i dag betaler 2% rente på boliglånet ditt, vil en dobling bety en økning til 4%. Dette kan kanskje ikke virke som mye, men det kan bli en stor utgift relativt raskt. For et boliglån på 2 millioner kroner, for eksempel, med en løpetid på 25 år, vil forskjellen være omtrent 2,000 kroner per måned, eller 24,000 kroner per år.

Og for et lån på 4 millioner vil forskjellen være nærmere 4,000 kroner per måned, eller 48,000 per år. Dette føles muligens som ganske overkommelig, helt til du hører at de månedlige innbetalingene da har gått fra 16,954 kroner til 21,113 – en markant forskjell på en allerede stor kostnad, ifølge tall hentet fra Boliglånskalkulator.

Ting du kan gjøre for å motvirke den økende renten

Selvfølgelig finnes det ingen garanti for at renten skal stige så dramatisk. Men hvis det skulle være slik at den gjør det, er det verdt å ta skritt nå for å forberede deg økonomisk:

  • Refinansier: En måte å gjøre det på er ved å refinansiere boliglånet ditt og sikre at du sitter på de laveste rentene i markedet.
  • Gjør ekstra innbetalinger: En annen mulighet er å gjøre ekstra innbetalinger nå for å kunne nedbetale boliglånet ditt raskere, og dermed redusere det totale rentebeløpet du betaler over lånets levetid.
  • Spar på andre områder: Til slutt vil det være behjelpelig å spare penger på andre områder der det er mulig. Har du for eksempel noen abonnementer som løper uten at du bruker de? Kan du velge billigere dagligvarer? Eller kan du rett og slett holde deg litt mer i skinnet når det gjelder impulskjøp?

Slike valg kan være vanskelige å ta, men de vil hjelpe med å gjøre ting økonomisk enklere i fremtiden.

Ingen vet altså med sikkerhet hva som kommer til å skje med rentene i løpet av de neste årene. Men hvis de stiger like dramatisk som Norges Bank spår, kan det få en stor innvirkning på din bankkonto.

Ved å ta skritt nå for å forberede deg – som å refinansiere boliglånet ditt eller gjøre ekstra innbetalinger – kan du motvirke eventuelle økninger og holde din privatøkonomi i god form.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Ranaposten Ranaposten