Historisk dag for norsk idrett – og internasjonal triatlon!

triatlon

For første gang har en nordmann vunnet et løp i verdensserien (WTS) i triatlon. Og det var ikke det eneste vanvittige som skjedde denne dagen. Norge tok de tre første plassene. Aldri før har en nasjon tatt første, andre og tredje i et WTS!

Casper Stornes (født 1997), yngst i feltet og i sitt tredje WTS-løp, angrep allerede etter 10 av 40 km på sykkel, og derfra til mål var ingen i nærheten av ham. Kristian Blummenfelt (født 1994), den eneste av de norske med topplasseringer tidligere, og Gustav Iden (født 1996), som ble nummer 9 i forrige WTS, var de andre som fikk klyve opp på pallen etter konkurransen.

WTS er høyeste nivå innen internasjonale triatlonløp. Løpet i går i Bermuda er det andre for sesongen. Dagens konkurranse var en olympisk distanse, dvs 1500 m svømming, 40 km sykling og 10 km løping. Det norske laget antok på forhånd at de kan gjøre en god konkurranse. «Jeg mener at våre gutter er best trent i feltet, og kommer til å gjøre det bra her,» fortalte sportssjef Arild Tveiten før løpet.

Sykkeltraseen i Bermuda hadde en tøff bakke, Corkscrew Hill, som skulle forseres 10 ganger. Med 10% stigning i første halvdel, var sportssjefen sikker på at den 260 meter lange bakken ville mørne en del bein.

– Jeg forventer ingen brudd på syklingen, men de svakeste på sykkel kommer nok til å falle av, og mange bein blir mørnet godt i bakken. Jeg mener at våre gutter er best trent i feltet, og kommer til å gjøre det bra her, sier sportssjefen.

Og rykket til Casper var ikke planlagt. Det bare ble sånn.

Another first
Norsk triatlon har hatt en fantastisk utvikling de siste årene. Blummenfelt har gjort seg bemerket de siste to årene, men få visste hva de andre norske gutta sto for før i år. I Bermuda var det første gang i historien at fire norske triatleter var kommet med i WTS. Totalt startet 52 atleter i elitefeltet for herrer. Hvem som får delta i WTS-løp er avhengig av plasseringspoeng fra tidligere internasjonale løp.

I tillegg til de tre fra Bergen, var Jørgen Gundersen (f. 1995) fra Jessheim med. Han var den første av de norske som markerte seg, da han i starten av konkurransen lå helt i front på svømmingen. Gundersen er en sterk svømmer og ikke ukjent med å være en av de aller første opp av vannet. Det så ut som han hadde planlagt å kjøre hardt for de andre nordmennene, da han, Stornes og Blummenfelt plasserte seg sammen på den ene siden ved start. Gundersen trøtnet litt på slutten, men da hadde Blummenfelt og Stornes gjennomført uvanlig sterk svømming til dem å være, på halen av Gundersen.

Da svømmingen var unnagjort var de norske 14 sekunder (Gundersen), 17 sekunder (Blummenfelt), 23 sekunder (Stornes) og 34 sekunder (Iden) bak ledende Henri Schoeman fra Sør-Afrika. Gundersen, Blummenfelt og Stornes kom med i andre gruppe på sykkel, mens Iden kom med i tredje gruppe. Gruppen i front kjørte rolig. Ingen tok ansvar for å sette opp tempoet. Dermed var de tre gruppene samlet etter 8 kjørte kilometer.

Rett før feltet skulle forsere Corkscrew Hill for tredje gang, økte Stornes tempoet litt. Ingen fulgte etter han. Kun Andreas Schilling fra Danmark forsøkte etterhvert, men han ble liggende i ingenmannsland godt bak Stornes. Gapet fra Stornes til hovedfeltet bare økte og økte, og med 8 km igjen på syklingen var det to minutter.

Utrolig knappe marginer
Med to minutters ledelse, følte Blummenfelt og Iden at ledelsen var solid nok, og de rykket fra feltet. Før veksling til løp hadde de tatt igjen Schilling og hadde et minutt på resten av feltet. Schilling er ikke kjent som en sterk løper, og nordmennene forsto at det kunne bli norsk en, to og tre. Til slutt vant Stornes med tiden 1.54.48. Det var 21 sekunder foran Blummenfelt og 23 sekunder foran Iden. Mario Mola, vinner av verdensserien i fjor, ble nummer fire, 58 sekunder bak.

Stornes var overrasket over at det skulle gå så bra. «Jeg trodde ikke at jeg ville vinne, men siden feltet lot meg gå tenkte jeg at nå har jeg mitt livs sjanse. Jeg er veldig glad. Jeg hadde tenkt å konservere energi på syklingen. Jeg vurderte å dempe på farten mange ganger, men fortsatte å kjøre på hele veien», fortalte Stornes etter løpet.

Blummenfelt strålte på vei mot mål, selv om han for en gang skyld ikke var den raskeste nordmannen.

– Jeg trodde vi skulle ta Casper igjen, etter at han hadde ligget så lenge alene i front, men han var så sterk i dag. Vi tok bare fem sekunder på de første fem kilometerne på løpingen, så jeg skjønte at dette var dagen for Casper, sier Blummenfelt.

Iden, som knivet med Blummenfelt om andreplassen hele veien inn, var like fornøyd.

– Dette var akkurat som på trening, slik har vi løpt på trening veldig mange ganger. Herlig å gjøre det i konkurranse også, sier Iden.

Etter løpet hyllet Blummenfelt sportssjefen i Norges Triatlonforbund, Arild Tveiten.

– Det er Tveiten som står bak alt dette. Han er helt utrolig, sier Blummenfelt.