Halve Norge på reisefot i julen

vinter

Juletid er reisetid og når nærmere to millioner nordmenn skal flytte på seg samtidig kan det oppstå problemer.

– Vi har spurt nordmenn om de skal ut og reise i løpet av julen. Nesten halvparten svarer at de enten skal hjem til familie og venner, på hytta eller til utlandet. Det betyr masse mennesker på de samme trafikkårene til samme tid, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1.

Forlater hovedstaden
Det er flest i Oslo som svarer at de skal ut og reise, og de yngste skiller seg ut. Hele 67 prosent av de under 24 år oppgir at de skal ut reise bort i julen, mens majoriteten av de over 55 oppgir at de ikke skal reise i det hele tatt.

– Her er det nok mange studenter og unge voksne som skal hjem til familie eller på ferie. Over halvparten, 57 prosent, av de som bor i Oslo planlegger å forlate hovedstaden i julen, sier Nielsen.

– Disse må lukke vinduer og trekke ut kontakter av elektriske apparater før de låser døren. Det er for øvrig 2. juledag det er størst risiko for å bli utsatt for innbrudd i julen.

Samtidig som den yngre garde forlater Oslo, blir nordlendinger og vestlendinger hjemme. Henholdsvis 54 og 55 prosent av de spurte skal ikke ut og reise i det hele tatt.

– Vi ser at flest trøndere oppgir at de skal på hytta, mens det er flest mellom 55 og 66 år som blir hjemme, sier Nielsen.

Mange skader på norske veier i julen
– I år ser vi ser for oss at fredag 21. desember kan bli en ekstremt travel dag på veiene. Hvis du kan unngå å reise denne dagen, eller utsette avreise til sent på kvelden eller lørdag morgen, er det kanskje det beste, sier Nielsen.

Normalt er det 22. desember som er verst når det kommer til bilbulking. De siste tre årene har SpareBank 1 Forsikring registrert over 313 sammenstøt mellom kjøretøy denne datoen. Til sammenligning er det registrert 267 skader 21. desember.

– Dette avhenger hvilken dag julaften faller på og ikke minst hvordan kjøreforholdene er den aktuelle dagen. Vi ber folk ta det med ro, se an kjøreforholdene og beregne god tid, sier Nielsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.