Forsikringsselskap forventer skadehopp for båtfolket

båt

Det er høysesong for båtpuss og sjøsetting, men i år kan kaldt vær og frost utsette sesongstarten for mange båteiere.

Fagsjef båt hos Frende Forsikring forteller at selskapet ser en økning i antallet innmeldte skader rundt påske hvert år. Også i år forventer han et skadehopp.

– Båtsesongen blir nok forsinket for mange i år på grunn av den kalde vinteren med mye snø mange steder, sier Gaulen. Her er det selvsagt variasjon i forholdene mellom ulike landsdeler.

– Det kan være at isen gjør det vanskelig å lage en råk eller at det har oppstått frostskader -på båt og motor i løpet av kuldeperioden. Begge deler kan forsinke starten, sier han og minner om at påsken kommer tidlig i år.

Få oversikt raskt
Når mange trenger hjelp fra båtverkstedene samtidig kan det forsinke båtstarten ytterligere.

– Jeg vil råde båtfolket til å få oversikt over tilstanden til båt og motor så raskt som mulig. Da kan du bestille tid på verksted eller bestille service før ventetiden blir lang. I verste fall kan du gå glipp av mange fine dager på sjøen i mai og juni, hvis båten må på verksted og du må vente, sier Frendes båtekspert.

Båtbransjeforbundet NORBOAT representerer den norske fritidsbåtbransjen. Daglig leder Leif Bergaas er enig.

– Folk har mye å gjøre og de kikker ikke alltid på båten i god nok tid før de ønsker å starte sesongen. Hvis det da er noe galt etter en kald vinter kan de komme senere i gang enn de ønsker. Det er også viktig å se til båten og utstyret gjennom vinteren. Jo tidligere du oppdager skaden, jo rimeligere er det å fikse den, sier Leif Bergaas.

Ta båtsjekken
– Før sjøsetting etter en lang vinter er det viktig å sjekke at skroget, spesielt skroget under vannlinjen, ikke har skader. Altså at båten er tett, sier Edmond Wold Gaulen hos Frende.

Videre er det viktig å huske på å skru i bunnpluggen til mellomskroget, slik at båten ikke tar inn vann, når den settes på sjøen. Sjekk bunnventil, tennplugger, batteri, motorolje og girolje.

– Hvilke typer båtskader oppstår i løpet av vinteren?

– Det er ofte frostskader, nedbørsvann som har kommet i motorrommet eller gjenstander som har truffet båten etter vinterstormer, sier Wold Gaulen.

Slik sjekker du motoren
Sjekk tennplugger, girolje, motorolje, oljenivå, diverse filtre og batteriet. Har du påhengsmotor? Se til at den får kjøling. Det kontrollerer du enkelt ved å se at det kommer en stråle med kjølevann ut av motoren. Skjer ikke dette, stopp motoren med det samme.

Og skulle du få trøbbel med motoren i år har Frendes båtsjef tipsene klare for hvordan du kan unngå det neste år.

Kjør ferskvann gjennom motoren slik at den konserveres før lagring.
Dekk til motoren og sett den innendørs hvis du kan.
Har du innenbordsmotor? Husk å fylle på kjøleveske så ikke vann som står i motoren fryser til is.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.