Får hjelp av dykkerklubber mot spøkelsesfiske

svolvær fiskeriminster

Dykkerklubber over hele landet bidrar til holde havet rent. Bare i løpet av årets fire første måneder har fritidsdykkere tatt opp over tusen teiner, garn og andre tapte fiskeredskaper.

– Tapte fiskeredskaper forsøpler havet og dreper fisk og skalldyr. Disse dykkerne gjør en kjempeinnsats i kampen mot spøkelsesfiske og forsøpling, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Hvert år havner flere tusen teiner, garn og annet fiskeutstyr på havet. Mange av de tapte redskapene fortsetter å fange fisk, som lider og dør. Det er dette vi kaller spøkelsesfiske.

Fiskeridirektoratet lanserte i 2017  hvor fritidsfiskere kan melde inn mistet fiskeutstyr. Her kan man merke av hva slags utstyr som er mistet, og hvor. Dermed blir det lettere å spore det opp igjen.

– Alle som driver fritidsfiske har ansvar for å hindre at redskaper etterlates eller mistes. Vi oppfordrer derfor alle om å melde ifra. Det er bra for livet i havet, og bidrar til at vi får mer kunnskap, sier seniorrådgiver Trond Ottemo ved reguleringsseksjonen i Fiskeridirektoratet.

Når du bruker appen for å melde tapt eller funnet redskap, kan du knytte brukerprofilen din opp mot en dykkerklubb. Da kan dykkerklubben få penger for opprydding av tapte redskaper, og du hjelper miljøet.

Havforskningsinstituttet vil få data om tapt eller funnet redskap. Dette er nyttig for å kartlegge omfanget av spøkelsesfiske.

Hittil i år har 40 dykkerklubber hentet opp 1132 teiner, garn, ruser og andre tapte redskaper. Dykkerklubbene blir honorert av Norges Dykkeforbund for å rapportere funnet redskap.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.