Nydelig nyttårsmeny fra grillen

julebord

La årets siste måltid bli et minnerikt ett med denne nydelige nyttårsmenyen fra grillen. Med en kombinasjon av tunfisk til forrett, indrefilet til hovedrett og en uforglemmelig sjokoladekake til dessert, er du garantert å begynne det nye året i smaksrus.

Ettersom alt tilberedes på grillen, er du også sikret å få med deg litt av nyttårsmagien utendørs.

Personer: 4 (desserten passer til 6 personer)

Forret: Tunfisk tataki med sitronmajones

Grillmetode: Direkte
Vanskelighetsgrad:Enkel

Ingredienser

1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
20 g ingefær
½ stilk sitrongress
150 ml soyasaus
100 ml vann
1 ts maisstivelse
2 ss rørsukker
3 ss sesamfrø
½ sitron
3 pasteuriserte eggeplommer
175 ml rapsolje
salt
pepper
3-4 biffer av tunfisk, som hver veier ca. 150 g
3 ss solsikkeolje
Sesamolje til pensling
Friske urter til pynt 

Slik gjør du:

På kjøkkenet:

  • Skrell og kutt sjalottløken fint. Skrell og knus hvitløksfeddet. Skrell og riv ingefæren. Vask stilken av sitrongress og kutt den fint. Putt sjalottløken i en kjele sammen med hvitløk, ingefær, sitrongress, soyasaus, vann, maisstivelse, sesamfrø og sukker. Rør i marinaden til den når kokepunktet. Ta kasserollen av varmen, hell marinaden i en bolle og la den avkjøle.
  • Klem saften av en halv sitron, og bland sitronsaften med eggeplommer til blandingen kommer sammen. Tilsett rapsolje til blandingen i en tynn stråle eller litt om gangen, mens du fortsetter å røre. Når majonesen tykner, smaker du til med salt og pepper.
  • Mariner tunfisken i halvparten av den avkjølte marinaden i ca. 30 minutter. Når tunfisken er ferdig marinert, drener den godt og pensle den med sesamolje. Bland den andre halvparten av marinaden med solsikkeolje, og sett marinaden til side for servering.
Les også:  Maskorama: Ny ellevill gjettelek på NRK

Ved grillen:

  • Forbered grillen for direkte varme, ca. 240-250 ° C. Hvis du bruker en kullgrill, vil du trenge en halv grillstarter med briketter.
  • Hurtigstek tunfisken på den varme støpejernsristen i ca. 2 minutter på hver side.
  • Skjær den grillede tunfisken i tynne skiver, dander den på en tallerken og drypp den andre halvparten av marinaden rundt og ved siden av.
  • Server den hurtigstekte, marinerte tunfisken og tunfisk tatakien sammen med sitronmajones og friske urter.

Hovedrett: Indrefilet en croute med rotgrønnsakskrem og soppsaus

Grillmetode: Direkte/Indirekte
Vanskelighetsgrad:Vanskelig

Ingredienser:
300 g sopp
5 sjalottløk
2 fedd hvitløk
2 ss solsikkeolje
1 ss hvetemel
350 ml rødvin
300 ml kjøttbuljong
Salt 
Pepper
500 g kyllingbryst
1 eggehvite
650 ml fløte
En håndfull store, friske persilleblader
1 liten selllerirot
10 jordskokker
200 ml vann 
600 g biff av svin 
1 plate butterdeig, 25×35 cm
1 eggeplomme

Slik gjør du: 

På kjøkkenet:

  • Rens sopp og skjær dem i grove skiver.
  • Skrell sjalottløk og hvitløk, og kutt det fint.
  • Brun sopp, sjalottløk og hvitløk i olje i en kjele i 3-5 minutter, tilsett mel og rør godt.
  • Tilsett rødvin og la den reduseres til ca. halvparten er igjen. 
  • Tilsett kjøttbuljong og reduser til sausen tykner. Smak til med salt og pepper.
  • Skjær kyllingen i små terninger og bland det fint i en blender, sammen med en halv teskje salt.
  • Tilsett eggehvite og bland forsiktig i blenderen.
  • Tilsett 250 ml fløte og bland forsiktig igjen, inntil sufflé-fyllet er glatt.
  • Vask, tørk og kutt persille og tilsett i sufflé-fyllet.
  • Skrell, vask og tørk rotselleri og jordskokker, kutt dem i grove terninger og kok i fløte på middels varme i en kjele med lokk på, i ca. 25 minutter (eller til rotsellerien er mør).
  • Hell av væsken, men ikke kast den. Bland selleri og jordskokker, og tilsett væske for å oppnå en kremet konsistens. Smak til med salt og pepper.
  • Legg butterdeigen på bakepapir og spre sufflé-fyllet på toppen, slik at det etterlates en 5 cm lang kant.
Les også:  12 grunner til å bruke refleks

Ved grillen

  • Forbered grillen for direkte varme, ca. 280-290 C. Hvis du bruker en kullgrill, vil du trenge en grillstarter med briketter.
  • Skjær vekk fett o.l. fra indrefileten, pensle den med litt olje og stek den på direkte varme i 3 minutter på hver side.
  • Forbered grillen for indirekte varme.
  • Plasser grillet indrefilet på fyllet, pakk fyllet og indrefilet i butterdeig, og forsegl endene.
  • Klipp til bakepapiret, overfør den innpakkede indrefileten til en kald pizzastein med bakepapir imellom og pensle deigen med litt eggeplomme.
  • Plasser pizzasteinen med den innpakkede indrefilet på, i midten av grillen. Sett en iGrill-sonde inn i indrefileten, satt til 56 C, og sett lokket på grillen. Stek butterdeig-pakken i ca. 30-35 minutter, eller til kjernetemperaturen er oppnådd.
  • La indrefileten hvile i 10-15 minutter før du skjærer den opp.

TIPS! Det er viktig å stille inn temperaturen et par grader under hva du vil oppnå, slik at temperaturen i kjøttet stekt en croûte vil stige en grad eller to.

Les også:  Korona har ført til lokalt næringslivsløft

Dessert: Gateau Marcel – Klassisk fransk sjokoladekake

Grillmetode:Indirekte
Vanskelighetsgrad:Middels enkel

Ingredienser:
6 vaniljestenger
6 eggeplommer
125 g sukker
500 ml kremfløte
2 lime
200 g sjokolade
200 g smør
8 pasteuriserte eggeplommer
6 pasteuriserte eggehviter
200 g rørsukker
Smør og sukker til kakeformen

Slik gjør du: 

På kjøkkenet:

  • Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. 
  • Pisk eggeplommene med vaniljefrø og sukker inntil det blir hvitt og luftig.
  • Visp kremen inn i egge-blandingen i en tynn strøm, inntil blandingen har en konsistens som lett pisket krem.
  • Vask og tørk limene. Riv skallet og press limene. Bland både skallet og saften i kremen. Hellblandingen i en eller flere beholdere. Frys isen i minst 6 timer før servering.
  • Smelt sjokolade og smør over vannbad, og la den smeltede sjokoladen avkjøles litt.
  • Rør pasteuriserte eggeplommer i sjokoladen.
  • Visp eggehvitene sammen med sukkerrør til det blir hvitt og luftig, og vend så blandingen inn i sjokoladen.
  • Smør kakeformen med smør, og strø litt sukker over basen og på innsidene av formen.
  • Hell halvparten av sjokoladeblandingen i kakeformen. 

Ved grillen:

  • Forbered grillen for indirekte varme, ca. 240-250 ° C. Hvis du bruker en kullgrill, vil du trenge en halvfull grillstarter med briketter.
  • Sett kakeformen i midten av grillen på en kald bakestein, og stek kaken i ca. 25-30 minutter.
  • Når kaken er avkjølt, hell så den andre halvparten av sjokoladeblandingen over slik at toppen dekkes.
  • Sett kaken i kjøleskapet i kakeformen, i minst et par timer før servering.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.