Verste børsmåned siden 1931 – Privatpersoner laster opp med aksjer

iphone app

Desember måned var preget av et negativt sentiment i verdens aksjemarkedet. Dette eskalerte inn i romjulen med store svingninger i aksjeindekser og råvarepriser globalt. Til tross for dette lar ikke privatpersoner seg skremme og er igjen på kjøper’n.

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for over 7 milliarder kroner i desember, og netto ble det kjøpt aksjer for 104 millioner kroner. Aker BP troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 40 millioner. Nel topper salgslisten, med et nettosalg på 27 millioner kroner.

– Oljeprisen har falt over 7 % i desember måned. Hovedgrunnene til dette har vært at investorer er redd for den globale økonomiske veksten i 2019. Samtidig får man stadige rapporter på at skiferolje-produksjonen fra USA fortsetter å øke. Dog tjener ikke skiferolje-produsentene penger på dagens oljepris. Dette tror jeg privatpersoner ser, og laster opp i oljerelaterte aksjer som Aker BP og PGS. Disse har også falt mye, påpeker Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Børsmåneden desember var øvrig preget av store svingninger på Oslo Børs og internasjonalt. Måneden endte ned hele 7 %. Til tross for siste tids korreksjon, med blant annet den verste desembermåneden siden 1931 i USA. Der S&P 500 og Dow Jones er ned 9 % for måneden, laster privatpersoner opp i aksjer.

Nordnets kunder har i desember måned kjøpt en god blanding av stabile «verdi-orienterte» selskaper, samt vært opportunistiske og kjøpt selskaper som har falt kraftig siste måneden.

– Vi ser et tydelig tegn ut i fra våre kunders aktivitet at man opprettholder troen på en stabil høy oljepris over tid, samt at det er flere selskaper som begynner å bli attraktivt priset, sier Johannesen.

På salgstoppen troner Nel, Equinor og Nordic Nanovector som de mest solgte aksjene i desember.

– Med en oppgang på nesten 40 % i 2018, er det helt tydelig at privatpersoner tar gevinst i NEL. Med en så god reise i 2018, anser jeg dette som en logisk beslutning når det stormer i markedet. Når det gjelder Equinor, har flere meglerhus nedjustert kursmålet på selskapet og anser 2019 som et mer utfordrende år for Equinor enn først antatt. Sammenligner man Equinor kursen med konkurrenter, har de også falt mindre, derav tror jeg privatpersoner anser Equinor som fult priset, avslutter Johannesen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.