Trippel norsk i ekstremtriatlon-VM

Norseman Xtreme Triathlon

XTRI World Championship 2019: Hans Christian Tungesvik spurtet inn til norsk gull på Gaustatoppen da han ble tidenes første verdensmester i ekstremtriatlon, foran Allan Hovda og Jarle Wermskog.

Norseman er blant verdens mest krevende idrettskonkurranser, med start i Eidfjord og med målgang på Gaustatoppen. Lørdag var den norske konkurransen vertskap for tidenes første verdensmesterskap i ekstremtriatlon. På startstreken sto noen av verdens mest hardbarkede kvinner og menn. 

Herrenes VM-konkurranse ble preget av de norske utøverene. Hans Christian Tungsvik, Allan Hovda og Jarle Wermskog fikk full uttelling og sikret trippel norsk. Tungesvik ledet store deler av dagen, men han ble passert av Hovda på løp. Dermed var det duket for en ny seier for Hovda, som har vunnet på Gaustatoppen tre ganger tidligere.

Men Tungesvik ville det annerledes, og i en formidabel avslutning 100 meter før mål, spurtet han inn til seier. Dermed ble 27-åringen fra Bærum tidenes første verdensmester i ekstremtriatlon, med sluttiden 9 timer, 59 minutter og 40 sekunder. 

Tungesvik var naturligvis lykkelig etter målgang. Han har tidligere vunnet sin aldersklasse på Ironman Hawaii. Men han henger dagens seier høyere. 

– Helt klart. Jeg har drømt om å vinne denne konkurransen i mange år, og samtidig vinner jeg tidenes første VM i ekstremtriatlon. Alt klaffet. Nei, dette har vært en helt sjuk dag, sier Tungesvik. 

Han trodde imidlertid slaget var tapt fem kilometer før mål. 

– Jeg hadde gitt opp, men så hørte jeg publikum rope til meg at Hovda var sliten. Og plutselig så jeg ham foran meg, nesten krabbende fem hundre meter før mål. Da var det noe som klikket inne i hodet mitt, forteller Tungesvik.

Herrenes VM-bronse gikk til Jarle Wermskog, som kom inn 18 minutter bak Tungesvik og Hovda. 

Damenes VM-konkurranse ble lenge dominert av engelske og amerikanske utøvere. Men Line Marie Langseth fra Eidsvoll kjempet seg oppover i feltet og fikk til slutt tredje beste tid. 

Årets verdensmester ble Lucy Gossage, som vant foran Flora Colledge, begge britiske. Gossage fikk sluttiden11 timer, 27 minutter og 12 sekunder, mens norske Langseth kjempet seg inn til VM-bronse, med sluttiden 12 timer, 8 minutter og 9 sekunder. 

–  Det var et eventyr, akkurat slik jeg ønsket meg. Det var en fantastisk løype, men mye hardere enn jeg trodde på forhånd, sier Gossage. 

Norske Line Marie Langseth jublet da hun løp i mål på Gaustatoppen.

–  Jeg er grisefornøyd. Dette var over all forventning! En bronsemedalje i dette selskapet, er utrolig bra, sier 33-åringen.

–  Du har blitt nummer tre i denne løypa tidligere også, så helt overraskende var det kanskje ikke? 

–  Å jo, det var et helt annet felt her i dag. Det var et rekordstort damefelt, med mange råsterke, utenlandske konkurrenter, så i dag var ingenting gitt på forhånd.

Lørdagens VM ble preget av varmen. Utover dagen slo den varslede hetebølgen til. Langsmed Tinnsjøen og inn i den såkalte Zombie Hill ble det målt temperaturer opp mot 28 grader. Det preget mange utøvere, men ikke Langseth.

–  Jeg tåler jo ikke varme. Jeg har løpt maraton på Hawaii, og det skal jeg aldri gjøre igjen. Men dagens VM synes jeg gikk veldig bra. Jeg er kjempefornøyd, men likevel – dette var femte og siste gang! 

Vinner av i herreklassen under årets Norseman ble norske Fredrik Linge Johnsen, med tiden 10:47:55. Vinner av dameklassen nederlandske Danne Boterenbrood med tiden 13:13:59.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.