Syv norske kandidater klare til Nordisk matkamp

norges bondelag

De syv norske nominerte til den Nordiske matprisen Embla er klare. 1. juni kåres en nordisk vinner på Island.

De nordiske bondeorganisasjonene samlet under NBC (Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd) står bak prisen som støttes økonomisk av Nordisk Ministerråd. De som innstilles til Embla skal representere det ypperste innen nordisk matkultur og matidentitet. Prisen deles ut hvert annet år og det kåres en vinner i syv ulike kategorier.

Den norske juryen, ledet av mesterkokk Even Ramsvik, har gått gjennom over 100 nominasjoner for å finne de som skal representere Norge i den nordiske finalen på Island.

-Vi har fått inn mange nye og spennende kandidater, flere som jeg ikke kjente til. Det viser at det er mulig å etablere virksomheter og å livnære seg på noe basert på både norsk mat og mattradisjoner, sier Ramsvik.

De norske kandidatene 2019:

  • Årets Mathåndverker: Indre Oslo Matforedling, IOM (Oslo/Akershus)
  • Årets Råvareprodusent: Rodrick Sloan (Nordland)
  • Årets Matgründer: Rørosmeieriet (Trøndelag)
  • Årets Mat til barn og unge: Norsk smaksskule (Oppland og hele landet)
  • Årets Matformidler: Heidi Bjerkan og Jon Fredrik Skauge (Trøndelag)
  • Årets Matdestinasjon: Arktisk mat (Nordland)
  • Årets Mat til mange: Matvalget (Akershus og hele landet)

For to år siden gikk Norge helt til topps med Geitmyra matkultursenter for barn i kategorien «Mat til barn og unge.» Lars Petter Bartnes, jurymedlem og leder i Norges Bondelag, er spent på om vi når helt opp i år også.

– Jeg gleder meg og er stolt over å representere så mange dyktige nominerte. De viser bredden og mangfoldet i alt det som skjer innen norsk matproduksjon, formidling og utvikling, sier Bartnes.

Den norske juryen består i tillegg av Bondelagskokk Halvar Ellingsen (bl.a. tidligere kokkelandslaget) og Anya Seeberg Liaaen, gründer av matmagasinet NORD.

De nominerte fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene og Ålandsøyene vil være med i finalen i Reykjavik. Der vil en nordisk jury kåre en vinner i hver kategori.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.