Klyngetunet – Den ukjente historien om norske landsbygder

skald

Eva Røyrane og Oddleiv Apneseth har gjort stor suksess med praktbøkene «Norges låver» og «Av stein», nå er de klare med sitt nye storverk «Klyngetunet – den norske landsbyen», utgitt på Skald forlag.

«Klyngetunet» forteller historien om den norske landsbyen slik den var før utskifting og modernisering i perioden 1860–1920. Den gang bodde mange nordmenn tett i tett i landsbylignende fellestun med hverdag og arbeid vevd inn i hverandre. På disse tunene bodde familier vegg i vegg, med et lappeteppe av åkrer rundt husklyngene. En gang var det mange tusen slike bondelandsbyer her i landet.

Les også:  Cathrine Fossum blir ny programleder for Sommerhytta

I boken kan du blant annet lese om klyngetunene Misvær og Oldereid i Bodø, i tillegg til mange andre klyngetun på Vestlandet og sørover langs kysten.

– På samme måte som kysthistorien vår har kommet i bakgrunnen for historien om innlandet, har historien om klyngetunene kommet i skyggen av den tradisjonelle oppfattingen av den norske bonden som herre i sitt eget tun. Sannheten er at i en lang periode i historien vår delte man tunet og hverdagen med mange andre, sier forfatter Eva Røyrane.

Les også:  Cathrine Fossum blir ny programleder for Sommerhytta

Sammen med fotograf Oddleiv Apneseth løfter hun nå denne ukjente historien frem fra skyggene.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.