Folks tro på høyere boligpriser stiger igjen

nbbl

Boligmarkedsbarometeret stiger fra -0,4 i desember til 4,9 i januar. Det er det høyeste nivået siden september. Oppgangen skyldes høyere boligprisforventninger og solid utvikling i norsk økonomi.

Andelen som tror på stigende boligpriser har økt fra 41 prosent i desember til 46 prosent i januar. Samtidig faller andelen som tror på boligprisnedgang fra 17 til 12 prosent. Boligmarkedsbarometeret har stabilisert seg de siste månedene, og oppgangen i januar skyldes muligens at flere nå ser det finnes en motvekt i lav arbeidsledighet og tiltagende lønnsvekst.

– Faktorer som renteoppgang, høy boligbygging og lavere befolkningsvekst var ventet å gi motvind i boligmarkedet i 2018. Med fasiten i hånd ser vi imidlertid at etterspørselen i fjor var sterk nok til å ta imot en stor tilbudsside – og boligprisene økte 2,8 prosent gjennom året, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom NBBL.

Åtte av ti forventer økt boliglånsrente
Norges Bank prognoser tilsier to renteøkninger i løpet av 2019, og hele 81 prosent forventer høyere rente i løpet av året. Det er om lag uendret fra desember.

– Renteforventningene har imidlertid falt internasjonalt. Det kan potensielt ha betydelig påvirkning på renteutsiktene her hjemme og føre til bevegelser i boligmarkedsbarometeret i løpet av våren, tror Bjerknes.

Sterk økonomi trumfer motvind
Kun fire prosent av befolkningen er bekymret for å miste jobben. Det er litt færre enn i desember.

– Arbeidsmarkedet er særdeles viktig for utviklingen i boligmarkedet. I 2018 trumfet god utvikling i norsk økonomi den motvinden boligprisene møtte fra økt rente, høy boligbygging og lavere befolkningsvekst, sier Bjerknes.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.