EU skal satse 1000 milliarder på forskning og innovasjon: – Norsk næringsliv kan oppnå milliarder i FoU støtte fra EU

eu

En ny EU-rapport trekker frem fem satsingsområder for europeisk næringsliv blant annet innen marine teknologier og energi, to områder hvor Norge har en høy stjerne. Rapporten ble nylig presentert på Research and Innovation days i Brussel.

Den nye rapporten gir råd om hva EU bør satse på i neste rammeprogram for forskning og innovasjon innen området muliggjørende teknologier. Rådene kommer fra direktørene av Europas ledende teknisk-industrielle forskningsinstitusjoner etter et felles initiativ fra Forskningsrådet og EU kommisjonen.

 – Regjeringen har gjennom Forskningsrådet løftet fram områder hvor norsk næringsliv kan dominere på verdensbasis. Det er bra for Norge at marine teknologier og energi er blant de foreslåtte satsingsområdene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V). Dette er også områder som er prioritert i regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning.

Returandelen fra dagens forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020 er på 2,22 prosent, det tilsvarer 8,3 milliarder euro. Norsk næringsliv har tatt en stadig økende del av denne potten.

– Når EU i 2021 lanserer Horisont Europa, legger vi til rette for at næringsliv og industri skal bli enda mer forskningsintensive, sier Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen.

Forskningsrådet er pådriver for at næringslivet og FoU-miljøene skal jobbe sammen i en vinn-vinn situasjon. Norske miljøer er godt posisjonert for å ta del i Horisont Europa og bør ha gode muligheter for å få en høyere andel av EUs forskningsmidler.

Rapporten spår mange muligheter innfor maritim teknologi og energi. For eksempel kan avanserte sensorer som overvåker fisk lede til utviklingen av «digitale tvillinger». Disse kan påvise sult, sykdom og andre problemer som rammer oppdrettsfisk. Dermed blir det lettere å fore fisken, behandle den for sykdommer og redusere dødeligheten. Matproduksjonen styrkes og miljøskadene reduseres. Rapporten påpeker at teknologien fortsatt er i et tidlig stadium, og vi trenger større kunnskap om havets økosystemer.

Smarte materialer kan være et annet satsingsområde. Her er det snakk om å endre materialenes egenskaper, for eksempel på nano-nivå. Det handler om alt fra gjenbrukbar plast til medisinsk behandling. Vi omgir oss med et stadig økende antall intelligente sensorer. I dag kommuniserer disse gjennom elektriske sensorer, som er relativt energikrevende. Optisk kommunikasjon vil redusere energibehovet og øke bruk av sensorer i matvarer samt til bedret helse og miljø.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.