Elbilforeningen: Kjøp lovlig sparkesykkel!

elektrisk sparkesykkel

Den nye farsotten elektrisk sparkesykkel er stadig vanligere å se i bybildet. – Kjøp den lovlige varianten, oppfordrer Elbilforeningen.

– Vi får stadig henvendelser fra folk som enten skal kjøpe eller har kjøpt. Mange er ikke klar over regelverket og kjøper en ulovlig sparkesykkel, forteller Hulda Tronstad, seniorrådgiver i elektrisk mobilitet i Norsk elbilforening. 

Elbilforeningen advarer nå folk om å kjøpe elektriske sparkesykler som går for fort.

Markedet eksploderte i fjor, da regjeringen innførte nye regler for små elektriske kjøretøy. Reglene for elektriske sparkesykler er annerledes enn for elsykler – dette gjelder blant annet farten.

 – Fartsgrensen er satt til 20 kilometer i timen. Det betyr at motoren skal slutte når farten passerer 20 kilometer i timen, sier Hulda Tronstad.

Dermed vil en elektrisk sparkesykkel som kutter motoren ved 25 km/t, være ulovlig. Selv om det er mulig å modifisere farten på egen hånd, så er toppfarten på sparkesykkelen kun lovlig om den er satt opp av produsent.

Forhandler skal opplyse bruksområder for de elektriske sparkesyklene, særlig dersom sparkesyklene ikke kan brukes i trafikken.

 – De fleste kjenner ikke dette regelverket, da dette er ganske nytt. Og vi ser at mange som selger disse, faktiske ikke opplyser om bruksområdene, eller at det står med svært liten skrift, sier Hulda Tronstad.

Det hjelper ikke å handle «i god tro». Som fører av kjøretøyet er du ansvarlig uansett.

Hvis du har en ulovlig elektrisk sparkesykkel, og du blir involvert i en ulykke, er det opp til politiet å reagere. Men i verste fall kan den som kjører et ulovlig kjøretøy, sitte med ansvaret for ulykken.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.