KLP ekskluderer fem nye selskaper

KLP Kapitalforvaltning

KLP utelukker selskaper med inntekter fra oljesand. – Oljesandutvinning er ikke forenlig med målet om å begrense oppvarmingen til under to grader, mener KLP.

KLP og fond under KLPs forvaltning utelukker investeringer i selskaper som har mer enn fem prosent av inntektene fra oljesandbasert virksomhet. 

Beslutningen følger opp KLPs beslutning i mai om å bli helt kullfri. 

– Vi fortsetter å redusere eksponeringen mot selskaper som er involvert i aktiviteter som ikke er i tråd med 2-gradersmålet fra Parisavtalen, og velger nå å gå helt ut av oljesand. Utvinning av oljesand er like skadelig for klima og miljø som kull. Ved å være helt fri for kull og oljesand sender vi et sterkt signal om hvor viktig det er å skifte fra fossil til fornybar energi, sier Marte Siri Storaker, rådgiver ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning.

I desember 2017 besluttet KLP å ikke investere i selskaper som har over 30 prosent av inntektene fra utvinning av oljesand. Nå er andelen redusert til fem prosent.  

Årsaken til at grensen går ved fem prosent, er at det er vanskelig løpende å ha nøyaktig informasjon fra selskaper om alle inntekter under dette nivået. For alle praktiske formål, betyr beslutningen at KLP og kommune- og helse-Norges pensjonspenger nå er helt oljesandfrie. 

KLP har som mål å investere 6 milliarder hvert år i klimavennlige investeringer. , Ved å ekskludere oljesandselskaper og investere i selskaper og prosjekter som øker andelen fornybar energi bidrar KLP til bevegelse mot et lavutslippssamfunn, sier Storaker. 

De fem selskapene som utelukkes er Cenovus Energy, Suncor Energy, Imperial Oil (CompagniePetroliereImperiale LTEE), Tatneft’ PAO og Husky Energy Inc. Utelukkelsen innebærer at det er solgt aksjer for en samlet verdi av rundt 306 millioner kroner.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.