Forankring

bardun

Å kjøre ut av Steigentunnelen på en sommerdag er fantastisk! Mellom speilblanke fjorder og vakre fjell byr Steigen på en mengde små og store perler. En av dem heter Lisjvatnet, en liten fjelltur rett opp fra snuplassen ved Alvenes innenfor Nordfold. Jeg gikk dit i sommer, og det var lenge siden sist. Ved det lille vatnet ligger ei hytte som har stått der i årevis, noe gjesteboka vitner om.

Selv om vi elsker sol og sommer, vet vi at været skifter fort, og at det er ulike årstider. Det kan blåse temmelig hardt på fjellet, og regn, snø og frost biter kraftig fra seg. Den lille hytta ved Lisjvatnet ligger åpent til, men står der likevel fortsatt. Jeg la merke til hvorfor: Den er godt bardunert.

For at hytta, eller hva ellers det måtte være, skal stå sikkert og fast, må den festes til noe utenfor seg selv. Noe som ikke svikter, i dette tilfellet fjell og stein. Barduner – jernbolter og stramme vaiere forankrer trehytta på alle kanter. Da kan det blåse så mye det vil, men hytta blir stående, til glede for gamle og nye turgåere.

Hva er din forankring? Hva er du festet til som ligger utenfor deg selv? Hva gjør deg trygg i møte med livets stormer? For de rammer oss alle. Vi tenker ikke så ofte over det på solskinnsdagene, men det er nettopp da vi gjør lurt i å bardunere og forankre oss. Det er nemlig ikke alltid så lett når stormen først raser. Da rives alt som ikke er sikret, løs og kastes rundt omkring. Livet kan til tider være ubarmhjertig og oppleves veldig urettferdig. Det er tøft, og selv for hardbarka nordlendinger kan det bli en floskel at «vi står’an av».

En av salmene i Bibelen sier at «Gud er vår tilflukt og vår styrke, en hjelp i trengsler, funnet såre stor. Derfor frykter vi ikke…» (Sal. 46:2-3). Jeg elsker at det står «funnet». Det betyr at de som skrev salmen, sang om selvopplevde ting. Det går altså an å erfare at Gud er en tilflukt og en styrke. Han er Klippen vi kan stille oss på og feste oss til med troens bardun.

Gud har gjort seg selv tilgjengelig, og er bare en bønn unna. Fred er ikke fravær av storm i livet, men nærvær av Ham midt i uværet. Styrke er ikke fravær av svakhet, men at Hans styrke blir enda mer synlig midt i vår svakhet. Når livet og evigheten forankres i Ham, endres perspektivene.

Salig er den som er godt bardunert. Hun kan nyte sommerdagene og ikke frykte vinterstormen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Frode Hansen

Pastor i Bykirka, som er en av de frikirkelige menighetene i Bodø. Finn mer info på www.bykirka.no.