Norsk stjernelag til designuken i Milano

moter klær

9.–14. april 2019 går 21 av Norges mest fremtidsrettede designere og kunsthåndverkere sammen om å stille ut arbeidene sine på verdens viktigste designscene: Milano Design Week. Med seg på laget har de syv av landets ledende møbelprodusenter – alle med miljø og bærekraft på agendaen.

Milano Design Week er verdens mest toneangivende design- og møbelmesse. Årets norske fellesbidrag er utstillingen JOIN by Norwegian Presence – en utstilling som hyller norsk samarbeid og vilje til å designe for en bærekraftig fremtid. Design og arkitektur Norge (DOGA) leder prosjektet som et ledd i sitt arbeid med å skape internasjonale muligheter for norsk design.

– Denne utstillingen er resultatet av samarbeid på tvers og høye ambisjoner på vegne av norsk design og kunsthåndverk både nasjonalt og internasjonalt. Norsk design- og ferdigvareindustri er i vekst og designuken i Milano er en gyllen anledning til å vise våre konkurransefortrinn for hele verden, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

Fellesutstillingen arrangeres for fjerde året på rad, og bak initiativet står DOGA, designkollektivet Klubben og Norwegian Crafts. Utstillingen støttes av Utenriksdepartementet, og med på laget er Hydro, Lundhs, Innovasjon Norge, Norsk Industri, Oslo Design Fair og Visit Norway.

Stor internasjonal oppmerksomhet
I løpet av de fire årene den har eksistert, har den norske fellesutstillingen etablert et rykte som et av høydepunktene under designuken i Milano, og har stolt vist frem Norges samarbeidsånd og solide design- og håndverksproduksjon til tusenvis av besøkende fra hele verden.

Viktige internasjonale designpublikasjoner som Wallpaper, Sight Unseen og Dezeen trakk i fjor frem den norske utstillingen som et av høydepunktene under designuken.

Fra Bergen til Kautokeino
Blant de utvalgte finner vi designere og kunsthåndverkere fra hele landet, som designerne Vera & Kyte fra Bergen, Martin Høegh fra Trondheim og kunsthåndverkeren Máret Ánne Sara fra Kautokeino. Utvalget ble gjort av den kreative duoen Kråkvik&D’Orazio som også er kuratorer for utstillingen.

Kuratorene har vektlagt estetikk i kombinasjon med nyskaping, varighet og kommersiell verdi i sin vurdering. De har også valgt ut utøvere som har utfordret seg selv, enten i form, materialbruk eller teknikk.

Produsenter med bærekraft på agendaen
I tillegg deltar sju norske møbelprodusenter med en egen avdeling i utstillingen. Disse er: Elementa, Fjordfiesta, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, Krafted, Varier, Vestre og Volver Studios. Alle har miljø og bærekraft høyt på agendaen, og flere av dem har lykkes internasjonalt gjennom å gjøre bærekraft til en integrert del av virksomheten.

Utvalget i denne delen av utstillingen er gjort i samarbeid med designerne Kristine Bjaadal og Hallgeir Homstvedt, som også står bak det overordnede utstillingsdesignet. Selve utstillingen er bygget i resirkulerbare materialer, og består av moduler som enkelt kan tas fra hverandre og brukes om igjen.

Vekt på fornybarhet og holdbarhet
Designerne og kunsthåndverkerne som er valgt ut til å være med i utstillingen har blitt utfordret til å la bærekraft være utgangspunkt for arbeidet de skal stille ut med vekt på fornybare ressurser, lang levetid og muligheter for reparasjon og gjenbruk.

Noe av hensikten er at utøverne skal strekke seg litt lenger mot en bærekraftig produksjon, lære av hverandre og bli inspirert til å gjøre ting på nye måter.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.