400 år gammelt entreprenørselskap på besøk hos Skanska

skanska

Et av Japans største entrepenørselskaper kom tirsdag til Skanska for å hente innsikt om digitale verktøy og metodikker. – Dette ble svært utbytterikt også for oss, sier Roar Fosse etter workshopen.

Grunnleggeren av Takenaka-konsernet startet sin byggvirksomhet allerede i 1610, og selskapet har i dag 7500 ansatte over hele verden. Delegasjonen som besøkte Skanska, kom fra Osaka til Oslo for å få inspirasjon til å utvikle sine digitale prosesser.

– Vi forventet at det kanskje er store forskjeller mellom Norge og Japan, men ble overrasket at dette veldig fort ble svært interessant for begge parter, sier Roar Fosse, som leder BIM & VDC-avdelingen i Skanska. 

Sammen med Kristian Bakkejord i Skanska Region Oslo Bolig presenterte han Skanskas bruk av digitale verktøy.

– Vi så at de har mange av de samme problemstillingene som oss, og arbeider med forbløffende mye av de samme metodikkene digitalt. På en del områder er de faktisk mer lik oss enn de nærmeste konkurrentene våre, og tiden gikk veldig fort, sier Roar Fosse.

Det var selskapet StreamBIM på Lysaker som var norsk vertskap for de japanske ingeniørene. Markus Berget hos StreamBIM forteller at japanerne hadde hørt om Skanska i forkant, og selv ønsket å komme hit på besøk.

– Takenaka-ingeniørene var over seg av begeistring etter møtet med Skanska, og skulle rett tilbake til Japan og begynne å jobbe på samme måte, forteller Berget.

Han roser teamet hos Skanska både for måten de tok i mot gjestene på, og for BIM-gjengens driv og vilje til hele tiden å forbedre prosessene sine.

Roar Fosse røper at både gjester og vertskap fant tonen raskt, og etterhver havnet dypt ned i detaljene:

– Dette ble svært lærerikt. Etter hvert satt vi der og diskuterte hvordan vi begge bruker noen bestemte knapper i en spesifikk planleggingssoftware – og her ble det mye gjenkjenning, med latter og god stemning. Da var det omtrent som om de kunne vært en avdeling i vårt eget selskap. Den type faglig fellesskap er gøy å oppleve med bransjekolleger fra andre siden av kloden!

Takenaka gjør mye spennende vi kan lære av, spesielt innen fabrikasjon rett fra BIM, parametrisk design, 4D og 5D. Så var det noen ting vi gjør som de vil se mer på fremover. Spesielt ble de interessert i VDC-sertifiseringen vi har tatt gjennom Stanford University, hvordan vi implementerer og lærer opp metodikkene på prosjektene våre og vår praksis innen metrics for å gjøre prosessmålinger av fremdriftsplaner og modeller, forteller Roar Fosse.

– Det er hyggelig når en sånn aktør sier at Skanska er et forbilde på digital bygging, så det er et kompliment vi tar til oss – når deres egen ambisjon er å være ledende på feltet i Japan.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.