Virke: 65.000 er permittert – 27.000 nye permitteringer kan følge

virke

Virkes ferske medlemsundersøkelse viser at 17 prosent av virksomhetene i handels- og tjenestenæringen har hatt et omsetningsfall på over 70 prosent på grunn av koronaviruset.

Hittil er 65.000 ansatte permittert blant Virkes medlemmer, og ytterligere 27.000 står i fare for å bli permittert.

– Nå handler det om å sørge for at virksomhetene har jobber til folk når krisen er over. Der er vi ikke i mål ennå. De midlertidige tiltakene som myndighetene har iverksatt har stanset noen av blødningene til norske virksomheter, men har ikke åpnet luftveiene. De mange tusen små og mellomstore virksomhetene over hele landet er i ferd med å gå tomme for luft, sier Horneland Kristensen.

NAV har fått inn 185.300 dagpengesøknader som følge av koronakrisen. Nærmere halvparten av disse kommer fra Virkes medlemsvirksomheter. De samme virksomhetene vurderer å permittere ytterligere 27.000 ansatte, viser Virkes undersøkelser. 

– Tallene blir mer og mer skrekkelige for hver dag som går. Det har aldri vært så mange permitterte i våre næringer noensinne. Halvparten av virksomhetene i handels- og tjenestenæringen har nå permittert sine ansatte som følge av koronakrisen. Det er dramatisk for virksomhetene, og det er dramatisk for alle ansatte som står uten arbeid. Dette vil kunne skape varige endringer i mange bransjer, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Hovedfunn fra undersøkelsen:

  • 19 prosent holder stengt
  • 37 prosent rapporterer om stor nedgang i etterspørsel
  • 41 prosent av virksomhetene har store likviditetsproblemer

Undersøkelsen ble gjort 19. mars-20. mars, med 1849 respondenter.

– Faghandel, hoteller og overnatting, reisebyråer og treningssentre er hardest rammet. I faghandelen har tre av fire permittert, og mange av de store virksomhetene tror ikke de vil holde ut i mer enn to uker, sier Horneland Kristensen.

Virke mener de politiske tiltakene tar for lang tid å iverksette.

– Det er positivt med endringene i permitterings- og sykelønnsordningen, men reduksjon av arbeidsgiveravgiften har liten virkning når arbeidsgiverne allerede har permittert sine ansatte. Derfor burde virksomhetene heller få tilbakebetalt innbetalt avgift fra første termin, sier han og legger til: – Vi får tilbakemeldinger fra medlemmer om at bankene ikke har tilpasset seg koronasituasjonen. Bankene må komme i gang med å utvise fleksibilitet overfor næringslivet umiddelbart, sier Horneland Kristensen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.