Verdens eksperter i karbonlagring samles i Norge

sintef

17. – 19. juni kommer 500 av de fremste norske og internasjonale CCS-forskerne, beslutningstakerne og representanter fra industrien til konferansen TCCS-10 i Trondheim for å dele, lære og bli inspirert.

CCS, også kalt CO2-håndtering eller karbonlagring, er en teknologi som fanger, transporterer og lagrer CO2. CCS er en aktuell teknologi for å få ned utslipp av CO2 fra store industrier, som kraftverk, olje – og gassanlegg, stålverk og sementfabrikker.

I fjor lanserte FNs klimapanel en rapport som viste at CCS er en teknologi som kommer til å bli avgjørende for å nå klimamålene i Parisavtalen.

Les også:  Dårligere veier: Regjeringen vil ha smalere veier grunnet klima

– Å nå klimamålene handler om å ta globalt ansvar, og ingen kan gjøre dette alene, sier Nils Røkke, bærekraftdirektør i SINTEF og leder for TCCS-10.

– Verdens CCS-forskere møtes i Trondheim for å diskutere hvordan vi kan få fortgang i å lykkes med fullskala CCS som er helt avgjørende for å nå klimamålet i tide, sier Røkke.

– På konferansen ser vi at internasjonalt ledende aktører fra industri, forskning og forvaltning deltar. Det er fordi dette er den mest effektive måten å holde oversikt over hva som foregår, og et sted for å initiere de mye mulighetene, sier Mona Mølnvik som leder FME Norwegian CCS Research Centre (NCCS), som arrangerer konferansen på vegne av SINTEF og NTNU.

Les også:  LESERINNLEGG: Utenrikspolitikk i underdanighet

SINTEF og NTNU har jobbet med CCS-teknologi i flere tiår sammen med norske og internasjonale industrielle aktører og forskere. I Trondheim utvikles nye metoder og teknologier, blant annet ved bruk av ECCSEL laboratoriet for fangst, transport og lagring av CO2

– Jobber du i en bedrift som vil redusere sine CO2-utslipp, er leverandør eller er du beslutningstager og vil vite mer om CCS og møte relevante fagpersoner? Ja, da bør du melde deg på TCCS-10, oppfordrer Mona Mølnvik.

Les også:  PODCAST: Erna Solberg i inhabilitets-skandale

Norge har planer om å få på plass det som kan bli Europas første industrielle CO2-håndteringsprosjekt. Prosjektet blir kalt det norske fullskalaprosjektet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.