Verdens eksperter i karbonlagring samles i Norge

sintef

17. – 19. juni kommer 500 av de fremste norske og internasjonale CCS-forskerne, beslutningstakerne og representanter fra industrien til konferansen TCCS-10 i Trondheim for å dele, lære og bli inspirert.

CCS, også kalt CO2-håndtering eller karbonlagring, er en teknologi som fanger, transporterer og lagrer CO2. CCS er en aktuell teknologi for å få ned utslipp av CO2 fra store industrier, som kraftverk, olje – og gassanlegg, stålverk og sementfabrikker.

I fjor lanserte FNs klimapanel en rapport som viste at CCS er en teknologi som kommer til å bli avgjørende for å nå klimamålene i Parisavtalen.

– Å nå klimamålene handler om å ta globalt ansvar, og ingen kan gjøre dette alene, sier Nils Røkke, bærekraftdirektør i SINTEF og leder for TCCS-10.

– Verdens CCS-forskere møtes i Trondheim for å diskutere hvordan vi kan få fortgang i å lykkes med fullskala CCS som er helt avgjørende for å nå klimamålet i tide, sier Røkke.

– På konferansen ser vi at internasjonalt ledende aktører fra industri, forskning og forvaltning deltar. Det er fordi dette er den mest effektive måten å holde oversikt over hva som foregår, og et sted for å initiere de mye mulighetene, sier Mona Mølnvik som leder FME Norwegian CCS Research Centre (NCCS), som arrangerer konferansen på vegne av SINTEF og NTNU.

SINTEF og NTNU har jobbet med CCS-teknologi i flere tiår sammen med norske og internasjonale industrielle aktører og forskere. I Trondheim utvikles nye metoder og teknologier, blant annet ved bruk av ECCSEL laboratoriet for fangst, transport og lagring av CO2

– Jobber du i en bedrift som vil redusere sine CO2-utslipp, er leverandør eller er du beslutningstager og vil vite mer om CCS og møte relevante fagpersoner? Ja, da bør du melde deg på TCCS-10, oppfordrer Mona Mølnvik.

Norge har planer om å få på plass det som kan bli Europas første industrielle CO2-håndteringsprosjekt. Prosjektet blir kalt det norske fullskalaprosjektet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.