Varsler storsatsing på utdanning i Nordland

nfk

Arbeidsledigheten i Nordland er lav og de store næringene i vekst, samtidig som reiselivet tar seg opp etter pandemien. Nå varsler fylkesråd Elin Dahlseng Eide en storsatsing på utdanning og kompetanse, i alle aldersgrupper, og kaller det nøkkelen til vedvarende suksess for hele nordlandssamfunnet.

– Ja, vi har det travelt. Det er nå vi har momentet og muligheten til å være med på å skape vekst og bidra i den grønne omstillingen på en måte som ikke bare legges merke til i Norge, men i Europa og verden, sier Eide.

Fylkesråden for utdanning og kompetanse har store ambisjoner om å ta hele fylket og alle ressurser i bruk.

– Vi har så utrolig mange dyktige mennesker i dette fylket, med så variert og sterk kompetanse. Menneskene er den største ressursen vi har i Nordland, og nå skal vi legge til rette for enda mer kompetanse og utdanning i alle aldersgrupper, påpeker Eide.

Målet er at dette skal utvikle arbeids- og næringslivet og Nordland videre inn i fremtiden.

– Jeg gleder meg, og er så utrolig glad for at jeg får være med i en tid når potensialet er så stort, sier en entusiasisk fylkesråd.

Hun er helt klar på at digitale verktøy gir enda bedre muligheter til å ta hele Nordland i bruk. Og de mulighetene skal utnyttes!

– Vi skal ha fleksible og digitale tilbud for å skape bedre kompetanse hos flere i alle aldre over hele Nordland. Vi må også ha gode alternative opplæringsløp for å hindre fraflytting og sikre rekruttering til små og mellomstore bedrifter i distriktene, sier fylkesråden.

Hun viser til at det er helt sentralt med livslang læring, og at utdanningstilbudet til de voksne i Nordland må styrkes i årene fremover. Dialogen med arbeids- og næringslivet blir viktig.

– Jeg er en stor tilhenger av dialog, og sammen skal vi utvikle Nordland videre. Da må vi ha med alle deler av befolkningen, og folk i alle aldre!

– Vi trenger å ha med alle. Vi er så få i Nordland at vi ikke har råd til å se bort fra en eneste ressurs i samfunnet. Ung og voksen, nordlendingen og tilflytteren, alle vil være viktige for Nordland i tiårene som kommer, påpeker Eide.

Hun viser til at arbeids- og næringslivet i Nordland går så det suser. Ny industri innenfor det grønne skiftet ønsker å etablere seg flere steder i fylket, med battericellefabrikken på Mo og hydrogensatsinger i Narvik, Mosjøen og Glomfjord, i tillegg til romindustrieventyret på Andøya.

– Behovet for kvalifisert arbeidskraft er akkurat nå større enn det vi kan tilby. Her må vi i fremtiden levere raske, men fleksible løsninger tilpasset behovet til arbeids- og næringslivet, og tilpasset utdannnings- og kompetansebehovet som innbyggerne har. Det skal vi klare!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.