Trygg Trafikks vinterferietips

vinter trafikk vei

Vinterferien er snart i gang med stor trafikk på utfartsveiene. Her er Trygg Trafikks tips til en sikker vinterferieutfart.

Trygg Trafikk oppfordrer alle til å ta det rolig og være tålmodig og oppmerksomme på vinterferieveiene.

– Vinterferieutfarten betyr flere biler på veien, og det kan være fare for vanskelige og skiftende føreforhold både i lavlandet og på fjellet. I kombinasjon med fullpakkede biler, er det ekstra viktig å ta sine forholdsregler, sier fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen.

Stress ned og ta det med ro
Høy fart kan utgjøre en risiko, og er enda farligere på glatt eller skiftende vinterføre.

– Husk at på glatt føre kan bremselengden bli fire ganger lenger enn på tørr asfalt. Så kjør etter forholdene, følg køen og unngå stress. Det er lite å spare på farlige forbikjøringer, sier han.

Vær forberedt på det verste
Selv om det er mildvær i vente over store deler av landet, er det all grunn til å være forberedt på det uforutsette for de som skal til fjells.

– Kjøring i norske vinterfjell er faktisk ingen spøk! Du må alltid være forberedt på uvær, motorstopp eller andre uhell selv når værmeldingene er gode. Derfor er varme klær, hurtigkjettinger, refleksvest og varseltrekant en del av standardutrustningen for å kjøre i fjellet, avslutter Solstad Steen i Trygg Trafikk.

Dette er Trygg Trafikks vinterferietips:

  • Husk hurtigkjettinger: Kjører du piggfritt bør du ha hurtigkjettinger. De kan lett legges på om du sliter med å komme fram.
  • Hold avstand: Hold god avstand til bilen foran. Bremselengden på snø er minst dobbel så lang som på tørr asfalt – og helt opp i fire ganger så lang! Avpass farten etter forholdene.
  • Pakk riktig: Mange biler er tungt lastet med mat og skiutstyr. Pakk de tyngste tingene nederst og lengst frem i bagasjerommet. Bagasje i skiboksen bør ikke veie mer enn 50 til 75 kg.
  • Husk trekant og vest: Ha varseltrekanten lett tilgjengelig og gjerne bak seteryggen. Da finner du den raskt og enkelt. Husk refleksvest når du går ut av bilen.
  • Ta med mat og varme klær: Ingen bør ferdes i fjellet uten varme nok klær til å bli stående utendørs. Blir du overrasket av uvær eller stående fast ved passering av en høyfjellsovergang, er varme klær, mat, vann og varm drikke nødvendig.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.