Trygg Trafikk: 7 tips til en sommer uten ulykker

bilkrasj

Sommermånedene er høysesong for ulykker. Fint vær, tørre veier og feriemodus gjør at mange trår litt ekstra på gassen. Trygg Trafikk gir deg 7 tips til en ulykkesfri sommer.

– Trafikkmønsteret er helt annerledes om sommeren. Det er flere biler på veiene og mange av oss kjører langt og på ukjente steder både hjemme og i utlandet. Sommermånedene er høysesong for trafikkulykker, så det er all grunn til å være ekstra oppmerksom, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Siden 2013 har 233 mennesker mistet livet i sommermånedene og 1147 blitt hardt skadet. I gjennomsnitt har 47 mennesker omkommet i sommermånedene hvert år de siste fem årene.

– Det er mange ting som kan gjøre oss ekstra ukonsentrerte i sommertrafikken. Ikke la deg stresse av utålmodige passasjerer eller aggressive medtrafikanter. Nyt feriefølelsen og at du for én gangs skyld har god tid, oppfordrer Årøen.

Her er Trygg Trafikks tips for en trygg sommertrafikk:

1) Ikke kjør for fort
Å tilpasse farten etter forholdene er den sikreste måten å minske risikoen for alvorlig ulykke. Husk at du har ansvaret for både deg selv, familien din og andre på veien.

2) Hold avstand
Ikke ligg for tett på bilen foran. Husk telleregelen: 1001, 1002, 1003.

3) Ta beltesjekken
Beltet skal alltid være stramt hoftene og stramt over skulderen. Pass på at de minste barna sitter i bakovervendt bilstol og at de større barna ikke sitter med beltet under armen. Sjekk at de minste ikke vrir seg ut av bilbeltet.

4) Husk hviletid
Ta pauser ofte og strekk på beina. Blir du trøtt hjelper det å stoppe og sove 15 minutter. Kjører du langtur bør du ta 45 minutters hviletid hver fjerde time – aller helst oftere. Drikk vann og spis sunt – og husk at sukker gjør deg sløv.

5) Hold fokus – dropp mobilen
Å tekste eller surfe på mobilen mens du kjører er som å kjøre med bind for øynene. Kikker du på mobilen i fire sekunder har du i 90km/t kjørt like langt som hel fotballbane uten å se på veien.

6) Følg køen, dropp unødvendige forbikjøringer
Dersom du ikke holder køen og tar unødvendige forbikjøringer er du ikke bare irriterende for andre, du er også med på å skape farlige situasjoner.

7) Husk at det er ferie!
Om du kommer frem noen minutter senere enn planlagt er det ingen krise! Planlegg nok tid til å kunne holde fartsgrensen, takle forsinkelser og legge inn pauser.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.