Trine Skei Grande skal debattere kultur med ungdommen

trine skei grande venstre

Ungdom med stort kulturengasjement og klare meninger har tenkt å bli både sett og hørt under Arendalsuka 2019. Som del av Arendalsuka Ung og under vignetten Ung megafon blir det onsdag 14. august både forestilling og kulturpolitisk debatt på Arendal torg. Dit kommer kulturminister Trine Skei Grande både for å lytte til og debattere med de unge.

På «Ung megafon – Unge artister og kunstnere» kan du oppleve aktuelle, unge artister og kunstnere på Arendals torgscene. Uttrykkene spenner fra klassisk til rock, fra slampoesi til heftige danserytmer. Etter forestillinga – og med bakgrunn i den nært forestående kulturmeldingen for barn og unge – inviteres det til «Ung megafon – Kulturpolitisk debatt». Der skal bevisste, meningssterke og klartenkte ungdom snakke om kultur og hva som er viktig for dem i så måte. Det skal de gjøre sammen med kulturminister Trine Skei Grande.

Forener krefter for barn og ungdom
«Ung megafon» strømmes i sin helhet, så dette kan alle som vil ta del i. «Ung megafon – Unge artister og kunstnere» begynner onsdag 14. august kl. 15.00, «Ung megafon – Kulturpolitisk debatt» samme dag kl. 16.00, og begge deler har en varighet på cirka 45 minutter. Lenker til strømminga vil du finne på nettsted og i sosiale medier-kanaler tilhørende arrangørene, som er Arendalsuka Ung, KS, Kulturtanken, Norsk kulturforum, Norsk kulturskoleråd, UKM, Ungdom og Fritid.

Det er altså flere organisasjoner o.l. som forener krefter for å gi barn og unge og deres meninger og kulturuttrykk plass på landets største politiske festival. «Ung megafon – Kulturpolitisk debatt» er knytta til den kommende stortingsmeldinga om barne- og ungdomskultur – som også inneholder en bolk om en styrket kulturskole.

Det inviteres til en debatt der ungdom skal dele refleksjoner og meninger om kultur og hva som er viktig for dem på dette området. De fire debattantene er Hanna Huseklepp fra Akershus, Linn isabel Eielsen fra Rogaland, Magnus Nordbekk fra Hedmark og Dina Haukebø Ovid fra Nordland.

Kulturministeren skal lytte, svare og kommentere
Så stiller også kulturminister Trine Skei Grande stiller – for å lytte til, svare på og kommentere hva de unge debattantene bringer opp av ideer, meninger, krav, ønsker … Torkel Øien, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og KS, skal lede debatten, som altså kulturminister Skei Grande får en rolle i.

Debatten kommer rett i etterkant av arrangementet «Ung megafon – Unge artister og kunstnere». Dette blir en forestilling med unge artister med ulike kulturuttrykk. Blant aktørene er bandet Nameless 5, som var MGPjr-finalist i 2018. Både dette birkelandsbandet og de øvrige utøverne på forestillinga hører hjemme i Agder.

Uttrykkene spenner fra klassisk musikk til rock, fra slampoesi til heftige danserytmer. Dette er ungdommens egne ytringer fra scenen, med deres eget kulturuttrykk. De involverte kunstnerne på scenen vil også løfte fram synspunkt på dagens barne- og ungdomskultur og hva de ser som viktig for å styrke denne i framtida.

Foto: Venstre

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.