Til Utøya for å lære

kulturtanken

I forbindelse med at filmen “Rekonstruksjon Utøya” skal på programmet i DKS, besøkte filmprodusentene fra Akershus, Buskerud og Østfold Utøya for å lære om formidling av 22. juli-terroren.

En klar og litt kald morgen i begynnelsen av april, står seks spente representanter fra Den kulturelle skolesekken (DKS) på kaia ved Utstranda i Hole i Buskerud. Over vannet kommer ferga MS Thorbjørn putrende, for å hente gjestene på kaia over til historiske Utøya. Det er første gang de alle besøker øya, men, som med synet av MS Thorbjørn, er det så mye ved besøket som virker kjent og som setter i gang minner hos hver og en. Utøya er for alle forbundet med den grå julidagen for snart åtte år siden, da terroren rammet Norge hardt og vondt, og den lille øya i Tyrifjorden især.

Rekonstruksjon Utøya
Neste skoleår skal over 3000 elever i den videregående skole få se filmen, som del av tilbudet i Den kulturelle skolesekken i Østfold, Akershus og Buskerud. For å sikre en god formidling av filmen og dens kontekst, terrorangrepene 22. juli 2011, besøker et knippe av filmprodusentene i DKS Utøya for å lære mer om formidling av det nasjonale traumet.

 av den svenske regissøren Carl Javér er en prisvinnende film (Guldbaggen – beste dokumentar og beste regi) som seks år etter terrorangrepet samler fire overlevende fra Utøya sammen i et filmstudio i Nord-Norge sammen med tolv andre ungdommer som ønsker å forstå og hjelpe dem å fortelle om sine opplevelser. Sammen i studioet rekonstruerer de overlevende sine minner om hva som skjedde på Utøya. 

– I jobben som ansvarlig for filmformidling i Den kulturelle skolesekken, tenker jeg at det alltid er viktig – om ikke helt essensielt – med den merverdien utover selve kunstopplevelsen som vi inviterer elevene inn til. Vi må være fødselshjelpere eller blikkåpner. I tilfelle med «Rekonstruksjon Utøya» hvor filmopplevelsen byr på følelsesmessige sterke inntrykk med en betent og ladet tematikk, er det ekstra viktig å forberede elevene, og tilby dem en bredere forståelseshorisont, sier Rami Maktabi, produsent for film og visuell kunst i Østfold Kulturutvikling. 

Sammen med sine filmkollegaer fra DKS i Akershus og Buskerud besøker han Utøya for å lære mer om 22. juli-terroren, og formidling av dette til barn og ungdom.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.