Terrorisme: Psykisk syk eller ideologisk motivert?

terror

Hvite terrorister blir ansett som psykisk syke og arabiske terrorister blir ansett som ideologisk motivert, ifølge en ny studie gjennomført av Universitetet i Oslo (UiO) – Det samfunnsvitenskapelige fakultet.

For å finne ut hvordan folk oppfatter motivet bak terroren, og om dette varierer basert på terroristens etnisitet, gjennomførte forskerne en omvendt-korrelasjonsstudie. 

– Vi ga testpersonene informasjon om en mulig terrorist, hvor en gruppe får vite at han er psykisk syk og en annen gruppe får vite at han er ideologisk motivert. Så får de gjentatte ganger se bilder av to menn, og skal velge hvem av dem som ser mest ut som en terrorist, sier forskeren Jonas Kunst, ved psykologisk institutt, UiO.

Forskerne skapte et «basisbilde» som var satt sammen av hvite ansikter og av arabiske ansikter. Etterpå la de ulike «støyfiltre» på bildet, noe som skaper minimale visuelle variasjoner, og ba testpersonene velge den personen de mente så mest ut som en terrorist. Alle deltagerne fikk denne oppgaven 300 ganger, og da kunne forskerne se hvilke ansiktstrekk som oftest ble valgt til å ligne mest på en terrorist.

– Det vi så var at de som fikk vite at terroristen var psykisk syk, i gjennomsnitt valgte et utseende som var likere en hvit mann, mens de som fikk vite at han var ideologisk motivert valgte et utseende som var likere en arabisk mann, sier Jonas Kunst.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.