Tenk deg om før du låner bort bankkortet til barna

snn

En av fire Østfold-foreldre låner bort sitt eget bankkort til barna. Det kan gi økt risiko for kortsvindel og identitetstyveri, som det er høysesong for i sommerferien.

Over 150.000 nordmenn har opplevd å få identiteten sin stjålet de siste to årene, de fleste ved at noen har kjøpt en vare eller tilsvarende i deres navn på internett (61 prosent).* Med økt kortbruk i sommermånedene øker også risikoen for svindel.

– Bankkortet ditt er et ID-papir, og får uvedkommende tak i informasjonen som ligger der kan de handle, tømme kontoen, ta opp nye lån eller anskaffe et kredittkort i ditt navn. Selv om norske forbrukere i stor grad er beskyttet mot økonomisk tap i svindeltilfeller, er det svært ubehagelig bli utsatt for identitetstyveri. Det kan også være krevende og ta mye tid og ressurser å få ryddet opp, sier Heidi Erøy Hansen, kommunikasjonssjef i SpareBank 1 Østfold Akershus.

En av fire låner bort kortet
Et av de viktigste prinsippene for trygg kortbruk er å aldri låne kortet bort til andre. Likevel viser en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for SpareBank 1, at en av fire Østfold-foreldre låner ut sitt eget bankkort til barna. For de med barn i ungdomsskolealder er tallet nasjonalt på nesten to av fem. (Ikke representativt utvalg til Østfold-tall på ungdomsskole-alder)

Det virker kanskje lettvint å låne bort sitt eget bankkort til barna når de skal kjøpe seg noe eller være borte fra hjemmet, men dette er noe vi fraråder på det sterkeste. Ved å låne ut kortet gir du barnet tilgang til mer penger enn det som ofte er nødvendig, samtidig som du har lånt bort et ID-papir. Du skaper også et inntrykk av at det å låne bort kort og kode er ok. Det er det ikke, sier Erøy Hansen.

Ta forholdsregler
Med alle turer, idrettsturneringer og arrangementer i sommerferien, melder behovet seg for å sende med barna penger på en trygg måte. Alternativene er å bruke kontanter eller et eget bankkort tilpasset barn.

– Fordelen med kort er at du får dekket tapet dersom barnet skulle miste det. Et bankkort for barn er heller ikke et gyldig ID-papir, ettersom det kun har kortholders navn og kontonummer på seg. Likevel anbefaler vi alle foreldre å snakke med barna sine om hva som er trygg kortbruk, og trene på dette sammen, avslutter Erøy Hansen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.