Tenk brannsikkerhet i førjulstiden

julelys

Hvert år brenner det i mange hjem før jul – ikke la det skje hos deg. Ta grep om egen brannsikkerhet. Desember er tradisjonelt årets klart verste brannmåned. Sector Alarm oppfordrer derfor alle til å være ekstra oppmerksom på brannfaren.

I følge Norsk Brannvernforening er det de typiske brannårsakene som øker i førjulstiden. Glemte gryter og kjeler på komfyren og uforsiktighet ved bruk av levende lys. Kanskje ikke så rart, ettersom vi i desember gjerne koker og steker mer mat enn vanlig. Det tennes også langt flere levende lys enn vanlig. 

Dette støttes av statistikken til Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) som forteller at hele 45 prosent av brann- og redningsvesenets brannutrykninger til boliger i 2018 skyldtes komfyren.  Stua er det nest mest brannfarlige rommet med 10 prosent. I blokkleiligheter startet cirka 75 prosent av alle branner på kjøkkenet.

Bruk av åpen ild er en vanlig årsak til branner i bolig. Regel nummer en er derfor å aldri gå fra levende lys. Ellers bør du unngå brannfarlig julepynt.

I 2018 var desember måneden med flest branner og branntilløp med hele 359 branner.

– Tradisjonen og kosen skal vi selvfølgelig beholde – men med noen få enkle grep kan du sikre deg en tryggere førjulstid, sier Sikkerhetsekspert Inge Svendsen i Sector Alarm.

– Tipsene er enkle og noen kanskje banale, men allikevel er vi overrasket over hvor mange som «glemmer» å følge dem, sier Svendsen.

Brannsikringstips fra Sector Alarm:

  • Ha alltid kontroll på dine brannvernprodukter.
  • Sjekk at du har brannslukningsapparat og at det virker
  • Ikke forlat kjøkkenet og komfyren når du lager mat
  • Vær forsiktig med levende lys – slukk dem når du forlater rommet
  • Se til at lysestaker og telys står fritt i rommet.
  • Slå alltid av elektriske apparater etter bruk.
  • La aldri oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel gå når du ikke er hjemme.
  • Trekk alltid ut stikkontakten når du er ferdig med å lade mobiltelefonen, nettbrettet eller datamaskinen
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.