Telenor: Snart kroken på døra for 3G

mobil foto sky

Telenor vil i løpet av 2020 stenge 3G-nettet for å gi et enda bedre tilbud på 4G. For mange privat- og bedriftskunder betyr dette at telefoner, nettbrett og andre ting og tjenester som går på 3G-nettet må fornyes.

Da 3G kom til Norge i 2004, var teknologien en enorm nyvinning: For første gang ble det for alvor mulig å surfe på internett med mobiltelefonen. Men spoler vi frem 14 år, er det nesten ikke noe aktivitet i 3G-nettet lenger – nå er det langt raskere hastigheter over 4G som gjelder.

– For å rydde veien for fremtidens løsninger, starter vi 3G-stengingen neste år, forteller Bjørn Ivar Moen, fungerende leder for Telenor Norge.

3G går på to frekvenser. 900-frekvensen som omfatter mindre områder og tettsteder, slukkes fylkesvis i 2019. Resten av 3G-nettet, som omfatter byer og større tettsteder stenges i løpet 2020.

I høst ble det kjent at Telenors mobilnett er verdens raskeste. Norske kunder er storforbrukere av mobil data. Hvert år øker datatrafikken med 30-40 prosent, og over 96 prosent av all data går nå over 4G.

– For at du skal få den beste opplevelsen også i fremtiden, må vi øke kapasiteten på 4G, understreker Moen.

Endringen vil merkes
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen har fulgt utbyggingen av mobilnettet fra den spede begynnelsen på 90-tallet til i dag, hvor vi står på terskelen til 5G-samfunnet. Han ser helt klart nødvendigheten av å stenge 3G for å gi enda bedre tilbud på 4G. Og han ber både privatkunder og bedrifter merke seg at endringen kan få direkte konsekvenser for mange.

– Når vi erstatter 3G-nettet med 4G, vil de som bruker dette 3G-nettet i dag til ringing eller data, bli berørt. Dette gjelder blant annet de med 3G-utstyr (viltkamera, etc.), utdaterte SIM-kort, og de som ikke kan aktivere 4G Tale på mobiltelefonen.

Tenk deg tilbake til da vi hadde FM-radioer og du søkte deg frem til frekvenser som 88.7, 93.5 eller 98.3. Da snakket radioen din med en sender over én og samme frekvens. De utvekslet informasjon slik at du fikk inn sendingene som gikk på den bestemte frekvensen.

Slik er det også med mobiltelefoni: Mobilen din trenger et radiosignal for å sette opp kommunikasjon. Der det før var plass til 3G-frekvenser, ryddes det nå plass til 4G, forklarer Amundsen.

Frir til de unge
En stor del av telefon- og andre tjenester som berøres av 3G-stengingen er eid av eldre mennesker. Det er typisk ungdom å ha det nyeste av det nye. De eldre er mer opptatt av at det funker. Og når vi stenger nettet, vil mye av utstyret slutte å virke eller ha dårligere virkning. Hvis du bruker telefonen til å surfer på 3G, vil telefonen fra nå av i mange tilfeller fortsatt kunne brukes til å ringe over 2G-nettet, men ikke til å surfe.

Derfor er Norgessjefens råd veldig klart:

– Er du i tvil om telefonen din er berørt, sjekk med ungdommen rundt deg. Telenors kundesenter og Telenorbutikken kan også hjelpe. Og skulle du ha behov for helt ny telefon, hjelper vi deg selvsagt med å få overført alt du har liggende på din gamle telefon til din nye.
Han oppfordrer også de unge til å hjelpe:

– Kjenner du noen som dette angår, så kan du kanskje høre om de er klar over det og hjelpe dem? De berørte vil mest sannsynlig sette pris på om barn og barnebarn hjelper dem med å finne en ny mobil som passer og få alt av innhold over til ny mobil, sier Bjørn Ivar Moen.

3G-nettet stenges fylkesvis
Arbeidet starter i 2019 og er sluttført i 2020. I januar, februar, mars stenges nettet i disse fylkene: Agder, Buskerud, Hedmark, Trøndelag, Akershus, Hordaland, Oppland, Telemark, Vestfold og Østfold.

I april, mai, juni: Akershus (som ikke ble stengt i 1.kvartal), Buskerud (som ikke ble stengt i 1.kvartal), Hedmark, Rogaland, Hordaland (som ikke ble stengt i 1.kvartal), Oppland (som ikke ble stengt i 1.kvartal), Østfold (som ikke ble stengt i 1.kvartal)

I juli, august, september: Møre og Romsdal, Trøndelag, Sogn og Fjordane. I oktober, november, desember: Nordland, Troms, Finnmark, Svalbard.

Hvem blir berørt?
De som har en 3G-mobil som de benytter til å surfe nettet, vil ikke lenger kunne koble seg opp på annet nett enn 2G. Dette vil redusere hastigheten betydelig.

De med 3G-mobil eller 4G-mobil uten støtte for 4G Tale vil bli påvirket. Når 3G-nettet blir avviklet vil en 3G-mobil automatisk koble seg til 2G-nettet. Dette vil gi en økt oppkoblingstid på omtrent 15 sek og mulig følelse av brudd på linjen.

Hvis du har viltkamera, «ring hytta varm» og annet M2M-utstyr (maskin til maskin) som krever eller kun støtter 3G, vil du oppleve treg forbindelse eller at det ikke lenger fungerer.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.