Snart er det påske og da bør du la påsken blomstre gul i hjemmet. Gladgule påskeblomster fyller huset med en god glød.
Det er ikke uten grunn at gult er optimistens farge. Både ute og inne er plantefristelsene mange i påskens mest brukte farge.
Hvorfor er gul påskens farge?
Så langt Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP) kjenner til er ingen helt sikre på hvorfor påskens farge er gul. Mest nærliggende er forklaringen om sol og blomster, som er en felles glede når dagene blir lengre. Sola er høyt skattet og etterhvert som dagene blir lengre spretter mange løkblomster og tidlige stauder opp fra bakken. Disse kommer i mange farger, men hovedfargen for mange arter er nettopp gult.
– Gult er en glad farge som fanger oppmerksomheten. Den er blikkfang i rommet og er den perfekte utskeielsen også for deg som er forsiktig med å bruke denne fargen ellers. Fyll et gammelt fat og velg varianter av det knall gule, sier daglig leder i OBP, Tove Ladstein.
Her er OBPs forslag til gule blomster, hver og en med stelletips for mest mulig vellykket stell av plantene:
Påskeliljer
Påskeliljene er kanskje den største symbolplanten vi har til påske, og det er ikke rart med en blomst som kommer i mange størrelser og prisklasser, og som vi kan bruke både ute og inne.
Potter med påskeliljer skal ha det så lyst og kjølig som mulig. Hold jorden jevnt fuktig, men ikke våt. Påskeliljene har mye næring i løken så du trenger ikke tilføre ekstra gjødsel. Plant den ut i hagen når faren for frost er over. Påskeliljene er av de aller vanligste, og herdigste, å plante i krukker ute om våren. Man kan også ha glede av påskeliljene inne, får de stå på kaldest mulig plass i stuen blomstrer de fint et par ukers tid. Den mest solgte påskeliljen er Tete á tete, den lille, lavtvoksende varianten som selges svært mange steder. Påskeliljene selges også som snittblomster. Disse utskiller et slim som er giftig for mange av andre blomster, og påskeliljene er derfor enklest å holde alene i en vase.
Primula
Primula bør plasseres lyst og kjølig, da holder den lenger. Hold den jevnt fuktig, men unngå at planten blir stående i vann. Primula krever ofte en del fuktighet inne, og klarer seg også godt ute, selv i ganske lave temperaturer.
Primula har mange varianter av stauder, i tillegg til de mer vanlige variantene vi kjøper til innebruk. Mange av disse vil også vokse godt ute. De gule primulaene har ofte en deilig duft.
Potterose
Potterosen kommer for fullt tilbake! Dette er også en blomst som kan trives både inne og ute, men variantene som vi nå kan kjøpe i blomsterbutikken er ikke nødvendigvis av sorter som kan overvintre i Norge. Potterose, som de fleste roser, ønsker seg lys!
Masse lys, næring og vann. Rosen kan klare livet i stuen godt, med litt stell. Knip av blomstene etterhvert som de er ferdigblomstret.
Begonia
Nå er begoniaene på sitt vakreste! Gi dem godt med lys og se fargespillet som oppnås i blomster og blader.
Stuebegoniaene våre tåler godt livet i stuen, men sørg gjerne for jevn fuktighet og hold den unna varmeovnene.
Krysanthemum
Krysanthemumen er også tilbake! Krysanthemum er velegnet for hjemmene våre, rimelige og svært tilgjengelige. De finnes i mengder av farger, former og prisk
lasser, fra minste mini til største potte. Den vil helst slippe direkte sol, og er forøvrig en nøysom plante som de fleste får til å stelle godt.
Stemor
Stemor er også en påskeblomst – den er nok ikke den som liker seg best inne, til gjengjeld er den en av de første vi kan plante ute. Stemor til påske er manges ultimate vårtegn!
Pass godt på den – selv om den tåler et lite comeback av vinter vil heller ikke stemor i blomst fryse skikkelig.
Gerbera
Sett Pottegerbera så lyst som mulig og gi den litt ekstra næring. Den vil ha jevnt med vann. Gerbera er ikke vanskelig å få til, men den er en sulten plante. Selvvanningspotte eller ulike varianter av selvvanningstiltak vil løse de største utfordringene.
Det finnes enkelte Gerbera som er herdet til å tåle tøft vårklima ute, disse er i handelen fra mai.