Norge eksporterte 927 000 tonn sjømat for totalt 31,5 milliarder kroner første tertial. Volumet er på samme nivå, mens verdien økte med 485 millioner kroner eller 2 prosent, sammenlignet med de fire første månedene i fjor.
I april eksporterte vi 172 000 tonn sjømat til en verdi av 7,7 milliarder kroner. Eksportvolumet er ned 4 prosent, mens verdiveksten er på 847 millioner kroner eller 12 prosent.
– Høye torske- og hysepriser fortsetter å bidra til å trekke opp verdien på norsk sjømat. Til tross for en sesong med mye godt vær har lavere kvoter ført til lavere fangster i år enn i fjor. Samtidig er det eksportert litt mer fersk hel skrei i år sammenlignet med i fjor, til økte priser. Det gjør at vi har oppnådd en eksportrekord for skrei med en verdi på nesten 200 millioner kroner. Dette er frukter av langsiktig arbeid mellom flere aktører for å etablere skreien som et høykvalitetsprodukt ute i markedene. Spania leder an, og vi ser at skreien også begynner å få skikkelig fotfeste blant franske forbrukere, sier analytiker i Sjømatrådet, Ingrid Kristine Pettersen.
– Importørene melder om et godt spansk marked, noe som gjenspeiles i tallene; fersk hel torsk har en oppgang på 5 prosent i volum og 18 prosent i verdi fra 2017 til 2018. I Spania blir skreien sett på som den beste norske torsken, nærmest som en pata negra (beste skinke) , og folk venter spent på den hvert eneste år. Supermarkedene i Spania gjør en god jobb med å markedsføre den i sine kataloger og andre medier, sier Sjømatrådets utsending i Spania, Hildegunn Fure Osmundsvåg.
Økning for fersk- og fryst torsk
Det ble eksportert 42 000 tonn fersk torsk, inkludert filet, til en verdi av 1,5 milliarder kroner de fire første månedene i år. Verdien økte med 49 millioner kroner eller 3 prosent, mens volumet falt med 5 prosent i samme periode. Av dette er det eksportert 5100 tonn skrei til en verdi av 198 millioner kroner. Volumet er på samme nivå som i fjor mens verdien økte med 17 millioner eller 10 prosent.
I samme periode ble det eksportert 27 000 tonn fryst torsk til en verdi av 950 millioner kroner. Det er en økning i volum på 4 prosent, mens verdien økte med 90 millioner kroner eller 10 prosent.
– Nå er tradisjonelt sett hovedsesongen for torsk over, men eksempelvis ferskfiskordningen og levendelagring bidrar til å forlenge sesongen. Råfisklaget melder at vi nærmer oss rekordåret 2016 med antall kilo levende torsk i merd, noe som vil bidra til at vi ennå kan forsyne markedene godt med fersk torsk de neste månedene, sier analytiker i Sjømatrådet, Ingrid Kristine Pettersen.