Støtte til klart språk i Nordland

ks

Rana, Alstadhaug og Hattfjelldal får til sammen 170 000 kroner i støtte fra KS, som deler ut en 1,1 million kroner til språkarbeid. Aldri før har så mange kommuner og fylkeskommuner satset på klart språk.

– Skal vi lykkes med  digitaliseringen av Norge, må vi satse på klart språk, sier Bjørn Arild Gram, styreleder i KS. Støtten skal blant annet gå til skrivekurs, brukertesting og forbedring av brev, skjemaer og nettekster.

Flere av kommunene skal også jobbe med klart språk knyttet til digitalisering av tjenestene.

– Vi må sikre klart språk i alle tekster som inngår i brukerreisen – hvordan henger de nye digitale løsningene sammen med vedtak, brev og veiledere som brukeren må forholde seg til for å løse oppgaven? Hvis du møter ordet «garasje» i et digitalt byggesøknadsskjema, er det ikke gitt at du forstår at «det omsøkte tiltaket» betyr «garasje» i svaret fra saksbehandleren, sier Gram. Han er opptatt av at språket må være klart, både i den digitale tjenesten og i alle svarene som følger.

Tidligere i år oppfordret KS innbyggere til å fortelle om tekster fra det offentlige som de ikke forstår. Kampanjen på Facebook vakte mye engasjement. Mange uttrykte frustrasjon, en skrev «Det er skambelagt å ikke forstå ‘byråkratsk’».

– Da har noe gått galt. Ingen skal føle skam i møte med norske innbyggertjenester, sier Gram.

I innbyggerundersøkelsen fra 2019 (Digitaliseringsdirektoratet) kommer det fram at det fortsatt er en av tre som sliter med å forstå offentlig informasjon. Gram mener at det offentlige må ta ansvaret for at innbyggerne skjønner hvilke muligheter, rettigheter og plikter de har.

– Å forstå og bli forstått er en forutsetning for å kunne delta i demokratiet, avslutter Gram.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.