Stortinget tar i år frem Grunnloven på 17. mai

stortinget

Stortinget tar i år frem Grunnloven fra sikringshvelvet for å markere grunnlovsdagen. 17. mai-feiringen på Stortinget blir, som følge av koronapandemien, annerledes enn den pleier.

– Mange av oss forbinder grunnlovsdagen med store forsamlinger, taler og aktiviteter på skolene rundt om i landet, barnetog og feiring i festlig lag. I år må vi stå sammen, hver for oss, i feiringen av Grunnloven, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Grunnloven i fokus
– Dette er året for å løfte frem og gjøre stas på selve hovedpersonen, bursdagsbarnet Grunnloven, enda mer enn vi pleier, sier stortingspresidenten.

Inne på Stortinget vil Grunnloven hentes opp fra sikringshvelvet ca. kl. 0945, og hendelsen kan følges på Stortingets Facebook-side på nasjonaldagen. 

Det tilhører sjeldenhetene at Grunnloven tas opp fra hvelvet. Etter krigen har Grunnloven kun vært fremme i 1989 og i 2014. I mer enn 200 år har Grunnloven fastlagt verdiene og rammene for fellesskap og tilhørighet for alle som bor i Norge.

– Grunnlovens betydning for samfunnet vårt har blitt enda tydeligere under koronapandemien. Stortinget har under pandemien lagt stor vekt på at vi skal kunne være en beslutningsdyktig forsamling, følge demokratiske spilleregler og Grunnloven også i krisetid, sier Trøen.

Kommer til å savne barnetoget
I år er det 150 år siden et av de første barnetogene vi vet om ble arrangert i Oslo. Det passerte Stortinget på Karl Johans gate. I år er barnetoget avlyst.

– Noe av det aller fineste med 17.mai er barnetoget. Jeg kommer til å savne å stå på Stortingets balkong, og aller mest kommer jeg til å savne Oslo-barna som smiler og vinker, hurra-ropene og skolefanene ledet an av korpsmusikken, sier stortingspresidenten.

Kransenedleggelser
Stortingspresidenten vil, tradisjonen tro, legge ned kranser ved Nasjonalmonumentet på Akershus festning og ved Kong Haakon VII-statuen på 7. juni-plassen om morgenen 17. mai.

Seremonien ved Christian Frederik-statuen på Eidsvolls plass kl. 09 vil bli sendt direkte på Stortingets Facebook-side, slik at alle som ønsker å følge den får mulighet til det.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.