Stor splid om Norges nye ord

kontaktløst kort

Å finne et samlende, norsk ord på kontaktløs betaling er ikke lett. De språklige forskjellene spriker fra tæppe til bippe, avhengig av hvor i Norge du bor, viser en fersk undersøkelse fra Norstat.

Bipper, skanner, rasker, tapper eller blæster du kortet ditt? Det er spørsmålet Norge ikke klarer å enes om, og som 2000 nordmenn nylig ble spurt om.

I de fleste butikker trenger du ikke lenger taste kode eller «dra kortet» når du skal betale småbeløp. Teknologien som ligger bak heter «near field communication», men vi mangler et ord for betalingshandlingen som er Norges raskest voksende betalingsmåte.

På oppdrag fra BankAxept har Norstat spurt 2000 nordmenn om hva de mener, og det er tydelig at bostedet ditt sier mye om hvilket ord du mener er dekkende for den nye betalingsmetoden.

Nordmenn får bestemme
– Vi har ikke et godt ord for «kontaktløs betaling» på norsk. Når vi vet at nordmenn fra nord til sør betaler med kort 441 ganger i året, er det viktig både for brukersteder og befolkningen at vi har gode ord som beskriver handlingen. Derfor ønsker vi at alle kortbrukerne skal bli med å avgjøre dette, sier komunikasjons- og markedsjef Frode Riis Andersen i BankAxept.

Undersøkelsen avdekker at det er tydelig at bostedet ditt sier mye om hvilket ord du mener er dekkende for den nye betalingsmåten.

I nord utmerker scanne, legge og swooshe seg. I Midt-Norge vil de gjerne bippe, tæppe, og blæste. I vest biper, rasker eller holder de kortet. I sør vil de bipe eller bippe, Telemark og Vestfold vil gjerne swipe. Buskerud vil holde kortet, Oppland swooshe. Hedmarkingene er åpne for å blæste kortet når de betaler, mens Østfoldinger tæpper for å unngå kø. I Oslo og Akershus er det tappe og tæppe som utmerker seg.

For Norge som helhet er det fire ord som topper listen: scanne, bipe/bippe, swipe og tappe/tæppe.

Det er en fagjury i BankAxept som til slutt skal velge det nye ordet basert på hva det norske folk mener er det beste ordet. Det endelige ordet skal velges før sommeren.

– Gjennom denne undersøkelsen samt avstemming på nettsiden nyordet.no, vil vi kåre hva det nye ordet for kontaktløs betaling blir, sier Riis Andersen som forteller om godt engasjement rundt BankAxept sin betalingsløsning både ute i butikkene, gjennom sosiale medier og blant folk flest.

Om undersøkelsen: Norstat har intervjuet et landsrepresentativt utvalg av 2090 nordmenn om hva handlingen bør kalles. Alle har fått se en video som viser handlingen, og er deretter bedt om å beskrive handlingen med et passende ord. Listen i meldingen viser de signfikante ordene – altså de ordene som er overrepresentert i hvert fylke.

Her er ordene som skiller seg ut fordelt på hver av landets fylker:

Finnmark: Legge eller scanne
Troms: Scanne eller swipe
Nordland: Scanne eller swooshe
Trøndelag: Bippe, tæppe og swooshe
Møre og Romsdal: Scanne og blæste
Sogn og Fjordane: Scanne og swipe
Hordaland: Raske, bipe og swooshe
Rogaland: Bipe eller holde
Vest-agder: Bipe
Aust-Agder: Scanne og bippe
Telemark: Bippe
Vestfold: Swipe
Buskerud: Holde
Oppland: Swooshe
Hedmark: Blæste
Østfold: Bippe, eller tæppe
Akershus: Scanne og tæppe
Oslo: Tappe, Tæppe

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.