Pandemien til tross, med konfirmasjonshelg og nasjonaldagen på trappene finner hundretusener av nordmenn nå frem bunaden og klargjør festdrakten. Bunaden er gjerne det dyreste plagget man eier, og stadig flere velger å forsikre den.
– Bunad og folkedrakter er verdifulle, og mange har gått i arv i generasjoner. Vår innboforsikring dekker brann og tyveri i hjemmet, mens reiseforsikringen dekker skade eller tyveri på reise. Men vi anbefaler egen bunadsforsikring. Med den er bunaden i tillegg forsikret mot skader som rifter eller hull i skjorten, is på stakken eller klassikeren rødvin i fanget. Vi opplever at stadig flere skaffer seg egen bunadsforsikring, spesielt i forbindelse med konfirmasjoner og 17. mai, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.
Det finnes anslagsvis 2,5 millioner bunader i norske hjem. Til tross for at de representerer store verdier er trolig kun noen titalls tusen verdiforsikret, og tall fra Tryg viser at det forsvinner vel 300 bunader årlig til en verdi av vel sju millioner kroner. Festplaggene med sølvtøy forsvinner fra reisekofferter, og tyveri fra bil og hus.
– Til tross for restriksjoner er det fremdeles de som vil ta bunaden med på reise innenlands i år, og vi får nå jevnlig spørsmål knyttet til hvordan den bør fraktes på tryggeste måte. Skal du fly er vårt råd å ta med bunadssølvet og bunaden inn på flyet, så er du sikker på at festplagget og det dyrebare sølvet kommer helskinnet fram. Man kan jo også vurdere å reise med bunaden på, sier han.
Slik behandler du bunaden:
- Luft bunaden godt etter bruk.
- Tørk av med en fuktig klut hvis det er overflateflekker på stakk eller vest.
- Lever bunaden til rens ved behov.
- Skjorten skal vaskes for hånd. Bruk vaskemiddel som er spesielt laget for dette formålet. Skyll skjorten 5-6 ganger etter vask.
- Får du en flekk på en hvit skjorte, bløtlegg i iskaldt vann i 24 timer.
- Bunad og skjorte skal oppbevares luftig og tørt i en bomullspose. Putt sedertrekuler i klesskapet eller bunaden. Møll skyr lukten. Mennesker kjenner ingen lukt.
- Hvis du skal reise med bunaden, pakk den inn i en bunadspose og ta den med som håndbagasje. Dette gjelder også sølvet.
Kilde: Norsk Flid Husfliden