Slik planlegger du fjellpåsken i siste liten

det

DNT-hyttene melder om strålende påskeføre og stor interesse for tradisjonell påskeferie til fjells. Her er tips og turforslag til den som starter planleggingen nå.

Tidlig påske og mye snø i fjellet gir gode muligheter for de som drømmer om god gammeldags påskeferie på fjellet.  

– Her på Hardangervidda er det mye snø, gode værmeldinger og allerede god stemning i solveggen. Alt ligger til rette for en nydelig påske, og det er fortsatt ledig plass hos oss, sier vertskap Cathrine Fausk Christensen på Solheimstulen Turisthytte.  

Den Norske Turistforening (DNT) melder om stor interesse for den tradisjonelle hytte-til-hytte-turen, og håper flere lar seg friste av de fine værmeldingene i dagene som kommer.  

– Våre betjente hytter i Sør-Norge melder om usedvanligfine forhold, og kombinert med en stor sol på YR.no er det bare kaste seg rundt!Bestillingene har strømmet på i takt med de gode værmeldingene de siste dagene, men det er fortsatt god plass på de fleste betjente hyttene, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. 

Sjeldent gode forhold
I Sylan finner du verdens største helårsmerkede rutenett med hytter på begge sider av grensen.På Nedalshytta i Trøndelag forteller de omstrålende påskeforhold. 

– Her er det rikelig med snø som har lagt seg fint utover og jevnet ut dolpene. Oppå toppen ligger det fem centimeter med nysnø. Blå himmel, sol og blå extra-føre, dette blir en drømmepåske, sier vertskap Turid Strickert. 

Selv om værmeldingene i Sør-Norge er gode, kan været og føret i fjellet endre seg fort, og DNTsgeneralsekretær ber påsketuristene om å pakke med seg godt fjellvett på turen.   

– Gårsdagens tragiske hendelser i Troms gjør sterkt inntrykk. Mine viktigste råder å alltid sjekkevarsom.no for skredvarsel, sjekke vær- og føremeldinger og ikke minst velge tur med omhu, sier KlarpSolvang. 

Ønsker du å reise til fjells i påsken, men usikker på hvordan eller har ikke planlagt ennå? DNT satt sammen fem enkle tips til hvordan du kan komme deg til fjells selv om starter planleggingen nå.  

1) Ha en betjent hytte som base 

Stadig flere barnefamilier oppdager gleden ved å bestille overnatting for flere netter på en betjent DNT-hytte, og bruker denne som utgangspunkt for dagsturer. Her får du måltidene servert, smører matpakke og velger dagens aktiviteter etter dagsform og familiens ønsker. Dette kan også egne seg for par og venner som har ulike ønsker for oppholdet

Om ikke det er barn med på ferien tåler man kanskje å gå litt lenger første dagen for å komme fram til basen.

2) Finn din egen hytte for ferien eller gå fra hytte til hytte  

DNT har mer enn 550 hytter over hele landet, de fleste av disse er selv- eller ubetjente. På selv- og ubetjente hytter ordner du maten selv. De selvbetjente hyttene har matlager, mens på ubetjente hytter tar du med all mat selv.  

På Norges største turportal UT.no finner du oversikt over alle hytter og turforslag om du ønsker å gå fra hytte til hytte. 

For å overnatte på en selv- eller ubetjent DNT-hytte må du ha DNT-nøkkelen. Den låner du for 100 kroner på ubestemt tid som DNT-medlem.  Alle DNT-medlemmer får rimeligere overnatting på alle DNT-hytter.

3) Bli med på fellestur  

Fellesturer med DNT er et bra tilbud for deg som ønsker å oppleve noe sosialt og treffe mennesker man kan dele interessen sin med. På fellesturer er opplegget fastsatt i større eller mindre grad, og det er lagt opp til at man skal kunne bli godt kjent med hverandre. DNT arrangerer turer for alle, uansett nivå. 

4) Hva skal du ha med? Nyttige pakkelister 

Været i fjellet skifter raskt og kan være svært krevende, derfor må man være forberedt på ekstreme situasjoner. Mange kan bli usikre på hva man bør pakke med seg.  

5) Sjekk føremeldinger! Og husk Fjellvettreglene. 

Selv om dagene er lengre og lysere og vi gjerne forbinder påsken med fint vær, er det viktig å følge med på føremeldinger. Nyttige lenker:   

  • DNTs føremeldinger  
  • Snøskredvarsler på www.varsom.no 
  • Fjellvettreglene   
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.