Slik minsker du stresset i julen for katten din

katt jul

Juletiden forbindes ofte med samvær med slekt og venner og kjæledyrene sine, også for bodøværinger. Men for katten som er et vanedyr kan høytiden være en stressende opplevelse med fremmede mennesker og et annerledes hjemmemiljø med mye glitter, planter og andre dekorasjoner. Med litt ekstra oppmerksomhet og omtanke for katten, kan julen bli hyggelig for alle.

Ved å planlegge julefeiringen med hensyn til katten, kan risikoen for stressrelaterte problemer minskes. En måte minske stressnivåene er å sette frem luktspreder/diffuser som avgir feromoner, de virker beroligende og minsker stress hos noen katter. Når gjestene kommer er det best å la katten få bruke tid, og komme og hilse på når den selv vil.

– Rundt høytidene kommer det ofte inn katter til oss som er stresspåvirket. Ett vanlig problem er urinveisproblemer, noe som kan være et symptom på stress. Ser man at katten springer til kassen ofte, men det kommer veldig lite eller ikke kommer urin, så skal man kontakte veterinær, sier Sasja Rygg, veterinær i AniCura.

Mange katter syns også det er moro å leke med julepynten, glitter og andre dekorasjoner. De kan ofte få i seg farlige gjenstander eller giftige planter nå før jul. Pynt som snører og glitter kan sette seg fast i tarmen. Blomster er populære å tygge på, og selv om de fleste katteiere vet at julestjerner står på listen over skumle planter, er det ikke så mange som vet at også liljer er veldig farlige for katter og kan forårsake alvorlige skader på nyrene.

Vi anbefaler å være ekstra oppmerksom om man har kattunger hjemme, de er spesielt glade i å leke med glitter, snører og tygge på vekster, og kan lett få dette i seg. Liljevekster er såpass farlige for katter at alle katteeiere bør unngå disse, sier veterinæren.

AniCura sine tips for en trivelig kattejul:

Har du en katt for er følsom for forandringer? Pass på at katten har en rolig plass å gå, med mat, vann og kasse i nærheten. Kjøp en diffuser med feromoner å sette i en stikkontakt der katten din tilbringer mest tid.

Kommer det gjester? Ikke tving katten til å komme å hilse med en gang. Pass på at gjestene har litt leker en godbit som du vet at katten liker før møtet.

Ikke la katten leke med julekuler som kan gå i stykker og lage sår på potene.

Unngå å la katten spise granbar, de er tungtfordøyelige for katter.

Pass godt på kattunger som er ekstra glade i å leke med glitter og snører.

Liker katten din hoppe opp på kjøkkenbenken? Vær forsiktig når du baker eller koker knekk og karameller, det kan gi alvorlige brannskader.

Planlegger du å reise bort i julen? Reiser kan være stressende for katter og er ikke katten vant med å reise, kan det være bra å isteden ordne med kattevakt hjemme.

– Skal katten være med på reisen er det lurt å passe på å introdusere transportburet i hjemmet i god tid, sier Sasja Rygg.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.