Slik kan du unngå mus i bilen

fartsgrense

I år er det museår og en lun bil er et attraktivt sted for de små gnagerne å søke når kulda setter inn. – Med enkle grep kan du begrense risikoen for å få mus i bilen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

En varm motor er forlokkende for mus på jakt etter et varmt oppholdssted. Veien inn i bilen går ofte gjennom motorrommet. Fra motorrommet og inn i bilen er veien kort for en mus som kun trenger 6-7 millimeter åpning for å komme seg inn. En ryddig bil vil gjøre det mindre attraktivt for musene å slå seg til ro.

– Det viktigste tiltaket man bør gjøre er å sørge for en bilkupé fri for smuler og sjokoladepapir, rådgir Sødal. – Det er også viktig å ikke la bildørene og bagasjeluka stå oppe unødvendig. Da kan musene fort smette inn i bilkupéen, fortsetter han.

Les også:  Oppskrift: Saftig og luftig brytebrød til grillmaten

Har du bilen parkert inne i en garasje er det også viktig å rydde unna ting som kluter, svamper og andre ting musene liker å gnage på. Legg alt sånt i lukkede plastbokser.

Musene kan også slå seg til ro inne i motorrommet og bygge et rede der. Ledninger, plastikk og isolasjon er attraktivt å gnage på. Så det er lurt å følge med i motorrommet. Se etter muselort og om det er gnagd på ledninger og lignende.

Les også:  Ryggedalstunnelen: Åpen tunnel i påsken

– Sjekk litt ekstra hver gang du fyller på spylervæske, sier NAF-rådgiveren.

I verste fall kan istykkergnagde ledninger gi kortslutning og starte en brann. Det skal riktignok en del til før det går så ille, men du kan oppleve problemer med de ulike styreenhetene i bilen om musene har gått løs på ledningsnettet i bilen.

Oppdager du at det har kommet mus i bilen gjelder det å ta affære. Det finnes elektroniske muse-jagere som gir en høyfrekvent lyd.

– Skal du forsøke å bli kvitt musene med en slik muse-jager, er det lurt å ha dørene på bilen åpne så du ser at musene kommer ut av bilen, sier Nils Sødal.

Les også:  Test deg selv: Hvilket kroppsspråk signaliserer du når du dater?

De gode gamle musefellene fungerer også inne i bilen. Følg med og fjern døde mus så raskt som mulig.

– Unngå for all del musegift. Musene kan fort gjemme seg etter at de har fått i seg giften og dø på en vanskelig tilgjengelig plass. Den lukten vil du ikke ha i bilen, mener Sødal.

Musene kan ha bodd i bilen en stund før du oppdager det, og da vet du ikke hvor store skader de har gjort. Så når du oppdager at det har vært mus i bilen, ta kontakt med forsikringsselskapet ditt.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.