Slik blir du en bedre dater: Single bør jobbe med selvfølelsen

iphone

Mangel på god selvfølelse, selvinnsikt og tro på seg selv kan være årsakene til de vanligste feilene som gjøres på date. Sammen med en ekspert forklarer datingappen happn hvorfor og hvordan du unngår dem. 

Vi har alle ulike ønsker og drømmer på vei til første date. Fellesnevneren er kanskje håpet om at daten skal gå bra, likevel er det mange som sliter med å få datingen til å fungere godt. 

I en undersøkelse utført blant brukerne av happn – den franske datingappen basert på geolokasjon – er det tre feil som utpeker seg. 

På spørsmål om hva de tror er de vanligste feilene man gjør når man går på date, svarer nemlig nærmere halvparten av happn-brukerne at man ikke har noe å prate om, mens 38% svarer at man prater for mye om seg selv eller at man ikke lytter på den andre. 

– Dette handler om usikkerhet, sier Hege Christine Waaler, sosionom og matchmaker i Venus & Mars.

Waaler jobber i Oslo med fokus på menn og kvinner fra 25 til 45 år. Hun har lang erfaring med mennesker, og har også studert gestaltterapi, psykologi og ledelse.

– Jeg har flere, hovedsakelig menn, inne på kontoret mitt som er lite trygge på seg selv og lurer på hvordan de skal få til dating. De vet ikke hvordan de skal flørte, hva de skal spørre om og hvordan de skal oppføre seg. Kvinnene jeg møter er mer usikre på seg selv og sliter med å vise hvem de er. Mitt beste tips for å unngå feilene folk påpeker er å jobbe med selvfølelsen.

For å få bedre selvfølelse må man ifølge Waaler bli bedre kjent med seg selv. Hun anbefaler derfor single menn og kvinner å gjøre seg tanker om hva som er viktig for dem, hvilke verdier dem har, hva som er spesielt med dem og hvordan de ønsker å leve livet sitt. Er man klar på dette, har man mye å snakke om når man dater og da gjenstår det bare å lære seg å lytte.

– Begge har ansvar for å være åpne og ærlige i møtet. Hvis du vet at du snakker for mye eller for lite, så bør du jobbe med det ved å forsøke å tenke litt på hvorfor du gjør det, forklarer Waaler.

I happn-undersøkelsen kommer det også frem at det er en del usikkerhet rundt det første møtet. Hele 37% svarer at de ofte gruer seg til å gå på date, fordi de er redd folk skal bli skuffet når de møter dem, 31% svarer at de er nervøse og håper at vedkommende liker dem. 

Waaler forteller at dette er helt naturlige følelser, som handler om at vi er sosiale vesener, og at behovet for tilknytning og redsel for avvisning er helt essensielt for oss. 

– Skal du øke selvfølelsen din må du verdsette deg, følelsene dine, meningene dine og den du er. Du må slutte å forsøke å være noe du tror du skal være og slutte å gi definisjonsmakten til den du dater. Hvis du er glad i deg selv, så bryr du deg ikke så mye om hva den andre tenker om deg, sier Waaler.

Det viser seg også at det ikke er helt uvanlig å pynte litt på fasaden. Hele 28% svarer i undersøkelse at den de møter ofte ikke er slik de beskriver seg selv i appen. 

– Hvis man ikke er fornøyd med seg selv, så kan det være fristende å pynte på fasaden eller forsøke å være noe annet enn det de er. Det er så mange som hadde gjort det så mye bedre i datinglivet dersom de hadde vært tryggere på seg selv. God selvfølelse har alt å si, sier Waaler, og legger til:

– Ikke glem å flørte – dating både på appen og i virkeligheten skal være gøy!

happn’s datingtips:

I tillegg til veiledningen fra Waaler, får du 5 tips fra Simone Quist Mathiesen, happns datingekspert.

  • Regel nummer en – ikke vær forsinket!
  • Hold samtalen i gang ved å gi et kompliment eller stille spørsmål.
  • Ikke vær sjenert. Foreslå nye planer for neste date, hvis du vil holde kontakten.  
  • Vær tro mot deg selv og de rundt deg uansett hva andre måtte si og mene om deg. 
  • Ikke vær så streng mot deg selv, hvis daten går dårlig. Det er flere fisk i havet
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.