Slik blir det en fin påske for hunden!

hund vinter

Godteskåler fulle av fristelser, blomster og påskepynt. Påsken kan by på noen farer for hundene våre, og her ser du hvilke hensyn du bør ta for at det blir en skadefri og fin høytid.

Det er straks dags for kvikklunsj, appelsin og påskekrim, ikke minst gul dekorasjon av hus, hjem og hytter. Husk på disse farene for vofsen, så blir det en fin og skadefri påske!

– Hold skåler med sjokolade, druer og nøtter utenfor snutehøyde for hunden. Sjokolade inneholder teobromin, hvor selv små doser kan være dødelig for hunden. Større mengder av druer og rosiner kan gi nyresvikt, mens nøtter kan gi allergisk reaksjon – i verste fall forgiftning, sier Marianne Broholm Einarsen, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Husk også at du ikke skal gi hunden for mye fet eller salt kjøtt. Det kan føre til betennelse i bukspyttkjertelen og/eller forgiftning. Kjøtt med ben kan også være problematisk da disse kan sette seg fast i tarmen og gjøre skade. I noen tilfeller må man fjerne ben som stopper opp i fordøyelsessystemet kirurgisk.

Flere påskeblomster kan være giftige for hunden din. Eksempler på disse blomstene er påskeliljer, pinseliljer, tulipaner, asalea og krysantemum. Vær ekstra obs på løken hos påskeliljen, denne er ekstra giftig. Hos Felleskatalogen finner du en komplett liste over giftige planter og tilhørende symptomer til hver enkelt plante. 

– Du skal ikke se bort fra at en leken hund også kan gå løs på påskepynten. Påskekyllinger, påskeris og fjær kan gjøre skade på tarmene hvis hunden svelger det, så hold et godt øye med pynten, råder Broholm Einarsen.

Enten du tilbringer påsken til fjells eller hjemme er det viktig, som alltid, å gi hunden din nok fysisk og mental stimuli. En aktivisert hund er rett og slett en lykkeligere hund. Det finnes flere morsomme og stimulerende aktiviteter å gjøre innen- eller utendørs som godbitsøk, gjemsel, agility eller lære nye triks. 

Hvis du tar en sykkel- eller løpetur er det viktig å huske at veier kan være saltet, noe som kan slite på hundens poter. Derfor kan det være lurt å vaske labbene skikkelig etter turen, eventuelt bruke potesokker. Påsken kan være solfylt og varm for våre pelskledde venner, så ta også hensyn til vær og temperaturer.

Flere drukningsulykker skjer på senvinteren når mildværet kommer. Hvis du er på tur i et område med vann eller is anbefaler Broholm Einarsen å ta alle forholdsregler og holde hunden i bånd.

– Den enkleste måten å forhindre at det skjer en tragisk ulykke er å ha hunden i bånd i nærheten av vann eller is, og generelt ikke ta noen sjanser.

Skal du på skitur i påsken? Da er det viktig å huske på at du får mye «gratis» på ski, spesielt i nedoverbakker. En hund må derimot øke frekvens og tempo for å holde følge. I tillegg kan det være dyp eller våt snø som gjør det ekstra tungt. Er det derimot skare anbefaler vi potesokker. Har du stålkanter på skiene dine må du være forsiktig. Dette kan gi stygge og alvorlige kuttskader hvis de kommer i kontakt med hunden i fart.

Ha en riktig fin og trygg påske!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Ranaposten.no publiserer aktuelle saker og nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.